ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Романюк: Законопроєктом "Про медіа" фракція "Слуга народу" та її керівники підстелили соломки олігархам

05.02.2020, 16:30

Законопроєкт "Про медіа", який готують народні депутати України з фракції "Слуга народу", після ухвалення Верховною Радою можуть використовувати олігархи. Таку думку в інтерв'ю виданню "Гордон" висловила виконавча директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк.

"Щодо законопроєкту "Про медіа", там я бачу небезпеку в тому, що медіахолдинги олігархів і надалі маніпулюватимуть громадською думкою, чинитимуть тиск на редакційну політику тощо. Як саме працюватиме реєстрація онлайн-медіа – узагалі немає чіткого розуміння, тому що норми прописано розмито. Може, вона взагалі не працюватиме, а може, посадовці зможуть нею маніпулювати. Тут поки не можна чітко сказати", – зазначила вона.

За словами Романюк, зараз до законопроєкту "Про медіа" дуже багато питань.

"Медіаринок – дуже важлива частина розвитку країни, зокрема під час зовнішньої інформаційної агресії щодо України. Фракція "Слуга народу" та її керівництво самі неодноразово декларували, що боротимуться з олігархами, що запустять деолігархізацію медіа. Я не бачу в законопроєкті Ткаченка (один з авторів законопроєкту, нардеп від "Слуги народу" Олександр Ткаченко. – Ред.) жодного кроку в цьому напрямі. Навпаки, бачу, що підстелили соломки олігархам, оскільки антимонопольне регулювання взагалі не оновлено, а просто переставлено з попереднього законодавства і трошки косметично підправлено", – зазначила виконавча директорка ІМІ.

Вона заявила, що "це точно не функціонуватиме на практиці".

"Також із законопроєкту повністю вичистили згадки про журналістські стандарти, тобто дали зелене світло маніпуляціям і тиску олігархів на медіа. У документі тільки раз згадується редакційний статут, який теоретично міг би захистити незалежність редакції. Але згадується радше формально", – зазначила виконавча директорка ІМІ.

Як повідомляв ІМІ, 17 січня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроєкт №2693 "Про медіа".

Новий законодавчий акт має стати комплексним документом, що прийде на зміну кільком медійним законам: про телебачення і радіомовлення, про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні, про інформаційні агентства, про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів, про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації.

15 січня 2020 року група народних депутатів від фракції "Європейська солідарність" зареєструвала альтернативний проєкт закону "Про медіа" №2693-1.

Liked the article?
Help us be even more cool!