ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів" засудили спроби силовиків дискредитувати загиблого грузинського оператора

13.07.2021, 12:39
Фото – ekhokavkaza.com
Фото – ekhokavkaza.com

Міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” засудила спроби грузинських силовиків дискредитувати загиблого оператора телекомпанії “Пірвелі” Лексо Лашкараву й закликала місцеву владу провести об’єктивне та прозоре розслідування обставин його смерті, а також нападів радикалів на журналістів під час заворушень у Тбілісі 5 липня.

Про це повідомляється на сайті організації, інформує Zmina.

Правозахисники уточнили, що міністерство внутрішніх справ Грузії розпочало розслідування щодо “підбурювання до самогубства”, щоб встановити точну причину смерті телеоператора. Але під час пресконференції представник грузинських силовиків припустив, що причиною смерті Лашкарави нібито могло стати передозування наркотиків.

Водночас своє розслідування щодо адекватності медичних послуг у клініці, де лікувався і звідки виписався 8 липня потерпілий, розпочало міністерство охорони здоров’я Грузії.

Сім’я загиблого телеоператора, яка не довіряє уряду,  безуспішно опиралася переданню тіла на судово-медичну експертизу. Деякі родичі стверджували, що в чоловіка була носова кровотеча, тож підозрюють у нього тромбоемболію, спричинену отриманими під час побиття травмами.

На переконання керівниці бюро RSF в Східній Європі та Центральній Азії Жанни Кавальє, після скоординованого нападу на понад 50 журналістів “підозріла смерть Лексо Лашкарави знаменує катастрофічний поворотний момент для свободи інформації в Грузії”.

“Ми вимагаємо від МВС розпочати всебічне, неупереджене та прозоре розслідування обставин його смерті та нападів, що зазнали журналісти, яких поліція не змогла захистити, замість спроб дискредитувати покійного оператора. Пасивність посадовців перед цією спробою залякати журналістів гомофобськими рухами підриває довіру до уряду, який не має терпіти безкарність і який повинен узяти свою частку відповідальності в цьому питанні”, – заявила вона.

Як повідомляв ІМІ, 11 липня стало відомо, що в Тбілісі помер телеоператор Лексо Лашкарава, якого 5 липня побили противники маршу ЛГБТ-спільноти. У зв'язку з цим 11 липня у Тбілісі та в інших містах відбулася акція з вимогою відставки уряду.

11 липня низка ЗМІ Грузії у зв'язку зі смертю Лексо Лашкарави поширили спільну заяву, у якій зазначено, що випадки порушення прав журналістів “наблизилися до критичної межі”. ЗМІ також озвучили вимогу відставки повного складу уряду Грузії на чолі з прем’єром Іраклієм Гарібашвілі, погрожуючи протестами.

5 липня в Тбілісі щонайменше 47 журналістів постраждали від нападів противників маршу ЛГБТК+-спільноти. За даними місцевих ЗМІ, постраждали представники 16 ЗМІ, включно з журналістами, фотографами та операторами.

12 липня у залі засідань парламенту Грузії сталася сутичка після того, як туди ввірвались опозиційні журналісти та громадські активісти.

Liked the article?
Help us be even more cool!