ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Грузинські ЗМІ закликали дипломатів відреагувати на насильство щодо журналістів

12.07.2021, 11:51
Фото – Irakli Gedenidze/Reuters/DW
Фото – Irakli Gedenidze/Reuters/DW

У Грузії у зв'язку зі смертю оператора Лексо Лашкарави ЗМІ поширили спільну заяву, у якій зазначено, що випадки порушення прав журналістів “наблизилися до критичної межі”. 

Про це повідомляє 24 канал з посиланням на "Грузию Online".

"Десятки справ, спрямованих проти ЗМІ, досі не розслідувано. Влада не гарантує захисту безпеки журналістів, а заяви представників керівної партії ще більше надихають насильство”, – йдеться у заяві до дипломатичного корпусу і міжнародних організацій. 

Медійники нагадали, що 5 липня, за даними МВС Грузії, постраждали 53 журналісти, зокрема оператор телекомпанії "Пірвелі" Лексо Лашкарава. Крім того, частина представників ЗМІ все ще перебувають у лікарні.

Водночас, ідеться в заяві, члени різних насильницьких груп досі відкрито погрожують журналістам та операторам. А правоохоронці, зазначають у заяві, не реагують на це належним чином.

"Ми звертаємося до представників дипломатичного корпусу та міжнародних організацій, акредитованих у Грузії, надати негайне й ефективне реагування на цілеспрямоване переслідування представників ЗМІ на проспекті Руставелі 5 липня", – йдеться в заяві грузинських ЗМІ.

Заяву підписали понад 70 медіа, які працюють у Грузії.

11 липня в Тбілісі відбулася акція протесту, учасники якої вимагали відставки уряду Грузії на чолі з Іраклієм Гарібашвілі до ранку 12 червня.

Як повідомляв ІМІ, 11 липня стало відомо, що в Тбілісі помер телеоператор Лексо Лашкарава, якого 5 липня побили противники маршу ЛГБТ-спільноти. 

5 липня в Тбілісі щонайменше 47 журналістів постраждали від нападів противників маршу ЛГБТК+-спільноти. За даними місцевих ЗМІ, постраждали представники 16 ЗМІ, включно з журналістами, фотографами та операторами.

У МВС Грузії заявили, що розпочато розслідування за двома статтями Кримінального кодексу Грузії – 154 ("Незаконне перешкоджання журналістам у веденні ними професійної діяльності") і 126 ("Насильство").

Liked the article?
Help us be even more cool!