ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Радіо Свобода зареєструється в Росії за законом щодо ЗМІ – іноземних агентів

24.01.2020, 11:13
Фото – radiosvoboda.org
Фото – radiosvoboda.org

Медіакорпорація “Радіо Свобода” передала до податкової служби Росії документи для реєстрації на території РФ юридичної особи для виконання вимог закону, що запровадив додаткове регулювання діяльності ЗМІ-іноагентів. Про це повідомляє Інтерфакс із посиланням на директора Російської служби РС Андрія Шарого.

“Так, маємо намір (зареєструвати на території РФ юридичну особу. – Ред.). Ми вже отримали роз'яснення від Міністерства юстиції щодо порядку реєстрації й цього тижня подали всі необхідні документи до податкових органів РФ”, – сказав Шарий агентству.

Він уточнив, що Радіо Свобода буде досить зареєструвати в Росії тільки одну юридичну особу, а не під кожен проєкт окрему.

Раніше Шарий уже заявляв, що медіакорпорація “Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода” має намір виконувати всі вимоги законодавства РФ. Він наголошував, що Радіо Свобода є незалежним ні від кого ЗМІ.

“Як людина, яка давно працює на Свободі, можу вас запевнити, що жодних доручень ніяких іноземних урядів ми не виконуємо, агентами жодного уряду не є. У нас самостійна редакційна політика, втручання в яку чиновникам – американським, як ви розумієте, – заборонено”, – сказав він.

Зі свого боку президент медіакорпорації Джеймі Флай вважає внесення проєктів РВЄ / РС до реєстру ЗМІ-іноагентів “спробою змусити замовкнути незалежні медіа в Росії та позбавити аудиторію доступу до інформації, яка не перебуває під контролем Кремля”.

“Закони США гарантують РВЄ / РC редакційну незалежність. Будь-які припущення про те, що ми або наші журналісти є агентами будь-якого уряду, є помилковими”, – сказав він.

Як повідомляв ІМІ, 2 грудня 2019 року президент Росії Володимир Путін підписав закон про фізосіб – “іноземних агентів” з розлогим тлумаченням терміна “іноагент”.

21 листопада 2019 року Державна дума Росії ухвалила в третьому читанні поправки до законів про визнання фізичних осіб закордонних ЗМІ іноземними агентами. 15 листопада 2017 року Державна дума Росії проголосувала в другому і третьому читаннях за внесення до законодавства поправок, що дозволяють зараховувати ЗМІ, які отримують фінансування з-за кордону, до так званих “іноземних агентів”. 

5 грудня 2017 року Міністерство юстиції Росії оголосило іноземними агентами дев’ять американських ЗМІ, зокрема “Голос Америки”, Радіо Свобода, а також Крим.Реалії (проєкт української служби Радіо Свобода).

До списку потрапили проєкти російської служби Радіо Свобода “Фактографія” і “Сибирь.Реалии”, телеканал “Настоящее время”, Татарсько-башкирська служба Радіо Свобода, медіапроєкти “Idel.Реалии” та “Кавказ.Реалии”.

Liked the article?
Help us be even more cool!