ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Держдума Росії дозволила визнавати фізосіб "іноземними агентами"

22.11.2019, 10:33
Карикатура – Сергій Йолкін
Карикатура – Сергій Йолкін

Державна дума Росії ухвалила в третьому читанні поправки до законів про визнання фізичних осіб іноземних ЗМІ іноземними агентами. 

Відповідні поправки було внесено 21 листопада до законів “Про засоби масової інформації” та “Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації”, повідомляється на сайті Держдуми РФ.

“За новим законом іноагентами може бути визнано фізичних осіб, які розповсюджують матеріали ЗМІ – іноземних агентів або беруть участь у їхньому ньому створенні, а також отримують гроші чи майно з-за кордону або від російських юросіб, що фінансуються з іноземних джерел”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, ЗМІ, які визнано іноземними агентами, для роботи в Росії зобов'язані заснувати російську юрособу в статусі іноагента. Всі інформаційні матеріали повинні містити позначку, що їх поширює іноЗМІ-іноагент. Під час цитування має використовуватися таке ж посилання. Якщо ресурс припуститься порушення, то він може бути заблокований.

Водночас мін'юст Росії наділяється повноваженнями з ведення реєстру іноземних ЗМІ, які виконують функції іноземного агента. За погодженням з МЗС відомство ухвалюватиме рішення про внесення або вилучення ЗМІ з цього реєстру.

Як повідомляв ІМІ, 15 листопада 2017 року Державна дума Росії проголосувала в другому і третьому читаннях за внесення до законодавства поправок, що дозволяють зараховувати ЗМІ, які отримують фінансування з-за кордону, до так званих “іноземних агентів”. 

5 грудня 2017 року Міністерство юстиції Росії оголосило іноземними агентами дев’ять американських ЗМІ, зокрема “Голос Америки”, Радіо Свобода, а також Крим.Реалії (проєкт української служби Радіо Свобода).

До списку потрапили Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода, проєкт російської служби Радіо Свобода “Фактографія” і “Сибирь.Реалии”, телеканал “Настоящее время”, Татарсько-башкирська служба Радіо Свобода, медіапроєкти “Idel.Реалии”, “Кавказ.Реалии”, а також “Голос Америки”.

Liked the article?
Help us be even more cool!