ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Раді пропонують ухвалити законопроєкт про зменшення терміну ув’язнення за читання книжок

Фото – fakty.com.ua
Фото – fakty.com.ua

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про зменшення терміну позбавлення волі засудженій особі за читання книжок. За кожну прочитану книжку пропонують зменшувати строк на три доби.

Ініціатором законопроєкт є народний депутат фракції “Слуга народу” Сергій Гривко. Проєкт закону №9477 “Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення строку відбування покарання засудженим, яким призначено покарання у виді позбавлення волі на певний строк, у зв'язку з діями, які підтверджують, що засуджена особа стала на шлях виправлення за допомогою саморозвитку” був зареєстрований 10 липня.

Так, у разі прочитання засудженою особою кожної нової книжки з переліку літератури, затвердженого Міністерством юстиції України, строк призначеного такій особі покарання у вигляді позбавлення волі зменшується шляхом відрахування трьох діб. 

Водночас кількість прочитаних книжок, яка дає право на зменшення строку, для кожної засудженої особи становить не більш ніж 10 одиниць за один календарний рік.

Щоб підтвердити факт прочитання, засуджена особа має скласти іспит в електронній системі. Реалізація відповідних заходів покладається на адміністрацію колонії, в якій перебуває засуджена особа. 

Перелік літератури, затверджений Міністерством юстиції України, має бути дібраний “за принципом сприяння формуванню у засуджених правильних духовних та моральних цінностей, а також цілей, спрямованих на виправлення”. Книжки мають бути державною мовою України, в паперовій або електронній формі.

Своєю чергою безпосередньо зменшення строку відбування такій засудженій особі, що стала на шлях виправлення за допомогою саморозвитку, здійснює суд.

Метою цього законопроєкту, йдеться в пояснювальній записці, “є сприяння виправленню та ресоціалізації засуджених до покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк осіб шляхом формування в них за допомогою читання спеціально підібраної літератури правильних духовних та моральних цінностей, а також цілей, спрямованих на виправлення”.

Як повідомляв ІМІ, український суд неодноразово своїми рішеннями зобов’язував підсудних читати книжки.

Так, у серпні 2023 року Приморський райсуд Одеси зобов’язав чоловіка, який закликав до повалення конституційного ладу в Україні, прочитати дві історичні книги: “Брама Європи. Історія України від скіфських воєн до незалежності” Сергія Плохія та “Орда” Романа Іваничука.

У липні 2022 року Приморський районний суд Одеси визнав співробітника міського зоопарку винним у закликах до насильницького повалення конституційного ладу, засудив до п’яти років умовно та зобов'язав читати твори українських письменників про Голодомор та радянські репресії.

У травні 2022 року в Кропивницькому суддя зобов’язав 19-річного хлопця, який агітував за “русский мир”, вивчити гімн України, розділ з Конституції, пісню про Бандеру та вірш “Любіть Україну”.

У січні 2022 року суддя Малиновського районного суду Одеси Олександр Гарський оштрафував обвинуваченого в побитті чоловіка на 850 гривень та рекомендував прочитати роман американської письменниці Елеонор Портер “Полліанна”.

20 жовтня 2021 року суддя Малиновського районного суду Одеси Олександр Гарський зобов'язав двох чоловіків, які викрали автомагнітоли, прочитати шкільну літературу за 5 клас. Засуджені мали прочитати “Пригоди Тома Соєра” і “Пригоди Гекльберрі Фінна” Марка Твена, “Біле Ікло” Джека Лондона і вірш Тараса Шевченка “Минають дні, минають ночі”.

Liked the article?
Help us be even more cool!