ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Протягом цього року до суду скеровано 10 справ щодо злочинів проти журналістів

16.09.2020, 10:43
Фото – president.gov.ua
Фото – president.gov.ua

Протягом 2020 року органи досудового розслідування Нацполіції зареєстрували 148 кримінальних проваджень, пов’язаних з розслідуванням злочинів проти журналістів, до суду передано 10 обвинувальних актів. 

Про це повідомив директор Департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ України Артем Шевченко 15 вересня на засіданні Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України, повідомляється на сайті глави держави.

Зокрема, 111 кримінальних проваджень зареєстровано за ст. 171 Кримінального кодексу України ("Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів"), 37 – за ст. 345-1 КК України ("Погроза або насильство щодо журналіста").

За результатами проведеного розслідування до суду скеровано обвинувальні акти в 10 кримінальних провадженнях у Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Львівській, Одеській, Харківській та Херсонській областях та ще три – у Києві.

Щодо 61 провадження ухвалено рішення про закриття, повідомив директор Департаменту комунікацій МВС.

“Станом на 11 вересня 2020 року підпорядкованими підрозділами Національної поліції здійснюється досудове розслідування в 77 провадженнях (ст. 171 ККУ – 55, ст. 345-1 ККУ – 22) зазначеної категорії, розпочатих у 2020 році. З них 45 справ розслідують підрозділи дізнання; 31 – слідство, зокрема Вінницька (5), Волинська (1), Дніпропетровська (2), Донецька (3), Закарпатська (1), Київська (7), Луганська (2), Львівська (9), м. Київ (19), Миколаївська (1), Одеська (11), Полтавська (1), Рівненська (1), Сумська (1), Харківська (5), Херсонська (3), Хмельницька (1), Чернівецька (1), Чернігівська (2) області. У трьох справах особу, що скоїла злочин, встановлено (ст. 345-1 ККУ – 2, ст. 171 ККУ – 1)”, – сказав він, повідомляє “Детектор медіа”.

Крім того, станом на 15 вересня 2020-го в залишку перебуває 158 кримінальних проваджень зазначеної категорії (ст. 171 ККУ – 110, ст. 345-1 ККУ – 38, ст. 347-1 ККУ – 9, ст. 348-1 ККУ – 1), які розпочато в минулі роки.

Також Артем Шевченко надав інформацію членам ради щодо результатів розслідувань переліку злочинів проти журналістів, а саме вбивства журналіста з Черкас Вадима Комарова (слідство триває); нападу на журналістів телеканалу “Аверс” Наталію Поліщук, Марічку Петручик, В’ячеслава Морошка (Волинська обл.); фотокореспондента видання Радіо Свобода Сергія Нужненка, який постраждав від рук правоохоронців під час мітингу під Верховною Радою; побиття телеоператора Вадима Макарюка (м. Харків); погроз і встановлення прослуховувальних пристроїв у будинку Михайла Ткача та підпалу авто програми журналістських розслідувань “Схеми”; погроз Катерині Сергацковій (інтернет-видання “Заборона”); погроз та стеження за журналісткою Texty.org.ua Любов'ю Величко (м. Київ) та ін. У переважній більшості кримінальних проваджень слідство триває.

Члени ради висловилися за доцільність створення інформаційної платформи, де містилася б уся інформація щодо етапів розслідування фактів перешкоджання журналістській діяльності, злочинів проти журналістів тощо.

Голова НСЖУ Сергій Томіленко порекомендував керівництву МВС і Національної поліції забезпечити ретельний аналіз з боку фахівців високого рівня відомств розслідувань хоча б у 10 найрезонансніших нападах на журналістів.

Члени ради зазначили, що справи щодо перешкоджання журналістській діяльності розслідуються повільно і нерезультативно, а до суду доходить лише незначна частина. Рада вирішила надіслати правоохоронним органам рекомендації провести аудит усіх справ, пов’язаних з перешкоджанням журналістській діяльності, і в разі низької кваліфікації слідчих на місцях кваліфікованішим слідчим допомогти їх розслідувати. Також зауважили на необхідності представникам поліції в регіонах більше комунікувати з журналістами (проводити пресконференції, брифінги тощо).

Liked the article?
Help us be even more cool!