ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правоохоронці розбили під Радою камеру та окуляри журналісту Радіо Свобода

17.12.2019, 16:32
Фото – Сергій Нужненко / Радіо Свобода
Фото – Сергій Нужненко / Радіо Свобода

У Києві 17 грудня співробітники Національної гвардії та поліції розбили камеру й окуляри журналістові Радіо Свобода Сергію Нужненку, повідомляє Радіо Свобода.

Інцидент стався під час висвітлення журналістом сутичок між правоохоронцями і мітингувальниками під Верховною Радою.

Зранку 17 грудня біля Верховної Ради сталася штовханина між правоохоронцями та учасниками акції протесту проти запровадження ринку землі. За даними кореспондента Радіо Свобода, активісти облили кількох поліцейських зеленкою та застосували проти них газовий балончик. Згодом демонстранти розпочали ставити намети на проїжджій частині поблизу будівлі парламенту.

19 грудня Верховна Рада планує розглянути законопроєкт про запровадження ринку землі в другому читанні.

Як повідомив на своїй сторінці у фейсбук та підтвердив інформацію ІМІ Сергій Нужненко, щодо інциденту він написав заяву до Печерського райвідділу поліції. Також він звернувся до лікарів, які діагностували йому забій правого прикореневого-запясткового суглобу, забій грудної клітини.

Журналіст виклав дві фотографії, на якому зафіксовано напад на нього.

“Працівник поліції (бувший Беркут) на мої крики “Преса” звертає на мене особливу увагу, і намагається вибити камеру і телефон, в сумі він збиває з мене окуляри, і відштовхуючи мене назад, я падаю на землю. Під час розгону і знесення наметового містечка працівники правоохоронних органів з такої сили б'ють мене в спину що я відлітаю на декілька метрів від місця де стояв, і падаю на асфальт (пошкодили камеру) прямо під ноги бійців Нацгвардії. Більше 10-15 з них пробігаются по мені, не даючи піднятись. Дякую поліції діалогу яка мене витягнула. В сумі розбиті окуляри, пошкоджена камера, забій правої руки і синці”, - написав журналіст.

Також він повідомив, що у райвідділку один з поліцейських  сказав йому, що “це не обов'язок поліції визначати професійна техніка у вас чи ні, журналіст перед ними , чи мітингувальник, і що там написано на посвідченні, і взагалі ви самі винні що були там”.

Фото - фейсбук Сергія Нужненка

Як повідомляв ІМІ, 17 грудня журналістка hromadske Вікторія Рощина та оператор Олексій Нікулін постраждали під час сутичок на мітингу біля Верховної Ради: їх забризкали сльозогінним газом, у Рощини вибили з рук телефон, коли вона фільмувала сутички. Крім того, у бік журналістів летіли палиці від наметів, які протестувальники хотіли встановити біля будівлі парламенту.

3 березня 2018 року в Києві під Верховною Радою співробітник поліції застосував газовий балончик проти кореспондента Радіо Свобода Сергія Нужненка. За словами журналіста, він у цей момент вів фото- та відеознімання ранкових подій під будівлею парламенту. У нього було посвідчення журналіста, яке він тримав перед собою. Камера була спрямована в бік наметів активістів.

Лікарі діагностували хімічний опік журналістові Радіо Свобода Сергію Нужненку.

3 березня 2018 року прокуратура міста Києва розпочала кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією ч. 3 ст. 171 КК України (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”). Згодом прокуратура передала справу на розслідування до Служби безпеки України.

Станом на березень 2019 року слідчі СБУ продовжували досудове розслідування провадження за фактом “можливого умисного перешкоджання” веденню професійної діяльності фотокореспондента Радіо Свобода Сергія Нужненка.

Liked the article?
Help us be even more cool!