ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Запоріжжі журналісту перешкоджали потрапити на сесію міськради

31.08.2020, 11:34
Фото – скриншот з відео Богдана Василенка
Фото – скриншот з відео Богдана Василенка

У Запоріжжі редактора медіапорталу “Гвозди” Богдана Василенка не пустили 26 серпня до приміщення міськвиконкому, фізично заважаючи йому потрапити всередину на сесію міської ради. Про це журналіст повідомив представниці ІМІ в Запорізькій області.

За його словами, він намагався потрапити на сесію міськради після консультацій з юристом щодо запроваджених обмежень, пов'язаних із коронавірусом. 

“Щоб не дати мені потрапити в будівлю, спочатку посадовці зачинили двері мерії зсередини. Однак ситуація досить швидко стала комічною: не пропускаючи мене і депутата облради Юрія Хохлова, двері не відчиняли навіть двом начальникам департаментів та кільком депутатам міськради, які підійшли до входу. Ситуацію ускладнив приїзд заступника міністра Олександра Терещенка, у якого на цей час була призначена зустріч з Володимиром Буряком, – розповів редактор. – Коли відкрили двері для заступника міністра, я також спробував пройти. Два кадрових працівники міськвиконкому і невідома молода людина спортивної статури в прямому сенсі слова винесли мене з коридору. Водночас поліція в те, що відбувалося, не втручалася”.

За словами Богдана Василенка, свої дії посадовці обґрунтовували рішенням “надзвичайної антивірусної комісії”, яка не має повноважень для ухвалення таких рішень. “Антивірусні відмовки виглядають, у принципі,  смішно: під час багатогодинного засідання маски були всього на парі депутатів”, – розповів журналіст.

Після інциденту Богдан Василенко викликав поліцію та написав заяву про перешкоджання. 

“Приїхав наряд, прийняв заяву. Однак через добу стало зрозуміло, що до єдиного реєстру досудових рішень ніхто дані за моєю заявою не вноситиме. Тому я написав ще одну заяву: з вимогою пояснити, чому мій випадок не внесено до ЄРДР. З цим поясненням можна буде йти до суду і змушувати поліцейських виконувати свої обов'язки. Якщо силові дії трьох цивільних осіб, ще й посадовців, проти журналіста в адміністративній будівлі не підпадають під статтю 171 КК України, тоді від чого вона захищає журналістів?” –  сказав Василенко.

Як повідомляє представниця ІМІ, напередодні сесії, 25 серпня, на сайті міськради з'явилося оголошення “Як проходитиме 52-га сесія Запорізької міської ради”. У повідомленні, зокрема, йшлося про обмеження доступу до сесії в умовах карантину і про те, що на сесії не передбачено участі представників ЗМІ. 

“Єдине виключення – працівники телеканалу Z, які забезпечуватимуть пряму трансляцію сесії міської ради для інформування запоріжців, а також ЗМІ. Всі бажаючі зможуть побачити пряму трансляцію сесії на телеканалі Z”, – повідомляла пресслужба міської ради.

Водночас доступ на сесії обласної ради залишається відкритим для журналістів, зазначає представниця ІМІ. 

Нагадаємо, Запорізька область входить до “зеленої зони”, де діють мінімальні карантинні обмеження.

На відео, яке оприлюднено на сайті порталу, видно, що чоловік, якого Богдан Василенко називає “начальник внутрішньої політики Сергій Шулдик” з жартами та спілкуванням із журналістом відтягує його від входу міськвиконкому. Пізніше до посадовця приєднується керівник управління внутрішньої політики, преси та інформації Владислав Ніколаєв та, підштовхуючи редактора до виходу, намагається вмовити журналіста зупинитись і “не починати”.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначає, що в умовах пандемії місцева влада може встановлювати певні обмеження щодо допуску в приміщення, але, оскільки карантинні обмеження мінімальні наразі для області, цей випадок можна вважати перешкоджанням.

“В умовах пандемії, у разі оголошення карантину Кабінетом Міністрів України, органи місцевої влади, керівники підприємств, установ, організацій дійсно можуть встановлювати певні обмежувальні заходи, зокрема щодо допуску в приміщення. Таке право передбачено Законом України “Про захист населення від інфекційних хвороб”. Але такі обмежувальні заходи мають бути чітко визначені відповідними розпорядчими актами місцевої влади й не перевищувати обмежень, встановлених відповідною постановою Кабміну і нормами законів. Водночас треба враховувати також право журналістів перебувати в зоні епідемії, визначене в статті 25 Закону України “Про інформацію”. Враховуючи те, що карантинні обмеження для Запорізької області наразі мінімальні, обмеження допуску журналіста на сесію перевищує встановлені Кабміном норми й має ознаки необґрунтованого обмеження свободи слова, а отже, ознаки злочину, передбаченого статтею 171 Кримінального кодексу України”, – сказав юрист.

Як повідомляв ІМІ, 6 червня в Запоріжжі головному редактору порталу “Гвозди” Богдану Василенку перешкоджали проводити знімання пожежі на взуттєвій фабриці.

Liked the article?
Help us be even more cool!