ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Понад 100 афганських журналістів просять допомоги в міжнародної спільноти

20.09.2021, 11:14
Фото – mediasupport.org
Фото – mediasupport.org

Понад 100 афганських журналістів звернулися до міжнародної спільноти по допомогу в захисті свободи преси в Афганістані. Журналісти подали своє звернення через правозахисну організацію “Репортери без кордонів” (RSF), яка опублікувала його 18 вересня, повідомляє Радіо Свобода.

Звернення анонімно підписали 103 афганських журналісти, серед яких 20 жінок. Більшість із них досі працює в Афганістані, хоча деякі переховуються, а 10 – у вигнанні.

“Ми всі змушені залишатись анонімними, подаючи це звернення, через ризики для наших життів. Ми не хочемо, щоб журналістика вимерла в Афганістані, як це було між 1996 та 2001 роками”, – йдеться у зверненні журналістів.

Журналісти заявляють, що найнагальнішими є гарантії захисту, особливо для журналісток. За їхніми словами, часті напади на представників преси та втручання талібів у їхню роботу змусили їх побоюватися найгіршого.

“Незважаючи на публічні зобов’язання талібів, ми бачимо перші конкретні ознаки загальних репресій”, – зазначають журналісти. Вони повідомляють, що йдеться про погрози журналістам на місцях, залякування працівників редакцій та приховану цензуру, і закликають “мобілізувати свободу преси в нашій країні, зберегти досягнення останніх 20 років щодо незалежності ЗМІ, плюралізму та захисту журналістів”.

Автори звернення сказали, що в короткостроковій перспективі потребуватимуть дипломатичної та фінансової підтримки журналістів, яким загрожує небезпека.

Як повідомляв ІМІ, 30 серпня близько 150 афганських журналістів звернулися до ООН, міжнародної спільноти, правозахисних організацій та платформ підтримки ЗМІ з проханням урятувати їх від талібів.

24 серпня міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” заявила, що рух “Талібан”, який захопив владу в Афганістані, неофіційно встановлює суворі обмеження для ЗМІ, хоча публічно таліби пообіцяли захищати журналістів і поважати свободу преси.

В Афганістані через місяць після захоплення влади “Талібаном” у країні припинили роботу 153 засоби масової інформації у 20 провінціях.

У вересні в Кабулі (Афганістан) бойовики руху “Талібан” пострілами розігнали протестувальників біля посольства Пакистану та заарештували кількох афганських журналістів, які висвітлювали демонстрацію.

25 серпня таліби побили в Кабулі репортера одного з найбільших телеканалів країни TOLOnews Зіара Яада та його оператора під час знімання репортажу.

Таліби провели обшуки щонайменше в чотирьох журналістів та працівників новинних агенцій.

Liked the article?
Help us be even more cool!