ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Таліби проводять обшуки в домівках журналістів в Афганістані

19.08.2021, 13:09
Фото: GETTY
Фото: GETTY

Упродовж кількох днів, відколи таліби захопили владу в Афганістані, бойовики провели обшуки щонайменше в чотирьох журналістів та працівників новинних агенцій. Про це Комітету захисту журналістів (CPJ) повідомили самі медійники та їхні представники.

"Таліби повинні негайно припинити напади на журналістів та обшуки їхніх домівок і дозволити пресі працювати вільно та без страху насильства і репресій", – заявили в CPJ.

Як повідомляв ІМІ, таліби побили щонайменше двох журналістів у місті Джелалабад, коли ті висвітлювали протести проти захоплення влади бойовиками. 

"Таліби повинні дотримуватися своїх публічних зобов’язань дозволити працювати вільним та незалежним ЗМІ в часи, коли народ Афганістану потребує точних новин і інформації. Таліби повинні припинити обшуки домівок журналістів, узяти на себе зобов’язання припинити насильство проти них та дозволити працювати вільно та без перешкод", – зазначив Стівен Батлер, координатор програм Азії в CPJ.

Обшуки пройшли щонайменше в трьох працівників німецького мовника Deutsche Welle, повідомив у листі до CPJ речник DW Крістоф Жумпельт.

Правозахисники поки не змогли підтвердити особи людей, у домівки яких прийшли таліби. Крістоф Жумпельт зазначив лише, що медійників у цей час не було вдома, вони переховуються. Тим часом DW співпрацює з міністерством закордонних справ Німеччини, щоб допомогти евакуювати працівників та членів їхніх родин. 

Напередодні таліби прийшли з обшуком до журналіста і перекладача, який працював з американським колегою Веслі Морґаном. 

Таліби провели першу пресконференцію в Кабулі, де їхній речник Забіхулла Муджахід запевнив, що ЗМІ "можуть продовжувати бути вільними та незалежними". Він додав, що водночас "ісламські цінності мають бути врахованими" у висвітленні процесів у ЗМІ, а журналісти повинні утримуватися від роботи "проти національних цінностей". Муджахід не відповів на запит CPJ надати коментар у месенджері.

Екстремістське угруповання "Талібан" захопило владу в Афганістані. Президент країни 15 серпня 2021 року покинув Афганістан та погодився передати владу талібам. Того ж дня "Талібан", який більшістю країн визнаний терористичним рухом, без бою зайняв Кабул. Відтепер таліби контролюють весь Афганістан. Бойовики заявили, що "війна в Афганістані закінчена", і вже анонсували проголошення найближчим часом "Ісламського емірату Афганістан".

Стрімкий наступ "Талібану" став можливим, зокрема, і через виведення американського контингенту з країни за наказом президента США Джо Байдена. У липні Байден заявив, що "Талібан" не зможе захопити весь Афганістан, адже "США залишають після себе добре озброєну і вишколену афганську армію". Війська США перебували в Афганістані з 2001 року.

 
Liked the article?
Help us be even more cool!