ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Таліби встановлюють суворі обмеження для журналістів в Афганістані – RSF

25.08.2021, 14:33
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Рух "Талібан", який захопив владу в Афганістані, неофіційно встановлює суворі обмеження для ЗМІ, хоча публічно таліби пообіцяли захищати журналістів і поважати свободу преси. 

Про це 24 серпня заявила міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” (RSF).

В організації зазначають, що перелік обов'язків для журналістів щодня ​​збільшується.

"Офіційно нова афганська влада не видавала правил, але медіа та репортери потерпають від свавілля. Чи вже "Талібан" скидає маски? Ми просимо їх гарантувати умови для журналістики, гідної такої назви", – сказав генеральний секретар "Репортерів без кордонів" Крістоф Делуар.

В організації повідомляють, що щоденними стали погрози афганським приватним телеканалам, які все ще транслюються в Кабулі.

Так, продюсер одного приватного національного телеканалу розповів, що впродовж тижня таліби побили п'ятьох журналістів та операторів каналу, назвавши їх "такфірі" (невірними. – Ред.). 

"Вони контролюють усе, що ми транслюємо. На місці подій командири талібів систематично беруть номери телефонів наших репортерів. Вони кажуть їм: коли ви готуєте своїй репортаж, ви скажете те й те. Якщо вони кажуть щось інше, вони опиняються під загрозою", – розповів продюсер, анонімність якого збережено з міркувань безпеки.

Крім того, багато ЗМІ були змушені зупинити частину своїх програм, оскільки нові господарі Кабула наказали їм поважати шаріат, ісламське законодавство. 

"Телесеріали, соціальні програми були зупинені. Ми транслюємо лише короткі випуски новин та архівні документальні фільми", – розповів керівник приватного телебачення, який заради безпеки почав відрощувати собі бороду і носити лише традиційний одяг.

Директор приватної радіостанції на північ від Кабула підтверджує поступовий та швидкий наступ талібів на інформацію.

"Тиждень тому вони сказали нам, що "ви можете працювати вільно, доки поважаєте ісламські правила (ані музики, ані жінок)", але вони почали нас "спрямовувати" щодо новин, які ми можемо або не можемо транслювати, і стосовно того, що вони вважають правильною інформацією", – розповів цей керівник, який таки закрив свої ЗМІ та втік. Наразі він переховується.

Двом журналістам із приватного телеканалу "Шамшад" не дали зняти сюжет перед посольством Франції, адже вони не мали дозволу, підписаного Ісламським Еміратом Афганістан. Коли журналісти запитали, у кого і де їм слід просити цей дозвіл, єдиною відповіддю охорони талібів було: "Не знаю".

Як зазначає організація, останніми днями таліби наказали найвпливовішим афганським ЗМІ транслювати аудіокліпи та відео талібської пропаганди. Зіткнувшись із опором з боку телеканалів, "таліби стали стверджувати, що це лише реклама і що вони готові платити за її трансляцію, і наполягали, кажучи, що йдеться про наш національний чи ісламський обов'язок".

За даними "Репортерів без кордонів", близько 100 приватних місцевих ЗМІ припинили свою діяльність, щойно туди прийшли таліби. Так, у місті Мазарі-е-Шаріфі журналісти були змушені припинити роботу через загрозу з боку талібів.

"Тут, на півдні, мені щодня доводиться працювати під загрозою з боку талібів, які коментують усе, що я роблю: "Але чому ти зняв цей сюжет? І чому ти не запитав нашої думки?" Вони хочуть коментувати всі сюжети", – розповів кореспондент національної радіостанції.

У провінції Герат директор популярної до приходу талібів новинної радіостанції констатує те саме. За його словами, 17 серпня новий правитель зібрав представників ЗМІ, щоб запевнити їх у тому, що вони не є ворогами й що разом вони визначатимуть нові правила роботи. 

"Але перед мовчазними журналістами правитель встановив нові принципи роботи, вимовивши лише одне речення: "Шаріат визначив усе: "Наказуйте добро і забороняйте зло" (постулат є основоположним для ісламської практики. – Ред.), ви маєте лише застосовувати це в житті!" Після цього більшість моїх колег покинули місто, а ті, хто залишився, повинні постійно доводити, що все, що ми транслюємо, наказує добро і забороняє зло", – розповів директор радіостанції.

21 серпня речник талібів оголосив у своєму Twitter-акаунті про створення тристороннього комітету для "заспокоєння ЗМІ". До його складу входитимуть представники Культурної комісії, журналістських асоціацій, а також член командування поліції Кабула. Офіційною місією цього комітету буде "розв’язання проблем медіа в Кабулі". Проте правозахисники зазначають, що не зрозуміло, якою насправді буде його справжня мета.

Департамент молоді та інформації Ісламського Емірату Афганістан (ІЕА) 21 серпня ухвалив, що іноземні журналісти, "перш ніж вийти на місце подій та записати інтерв'ю з бійцями ІЕА та місцевим населенням, повинні узгодити це з ІАЕ під страхом бути заарештованими".

"Наразі немає чітких правил, і ми не маємо уявлення про те, що станеться в майбутньому", – сказав швейцарський журналіст-фрілансер у Кабулі. "Медовий місяць ще не закінчився, – сказав інший закордонний кореспондент. – Ми виграємо від того, що "Талібан" все ще прагне певної легітимності, і присутність великих міжнародних телеканалів, які прибули минулими днями, захищає нас. Справжні труднощі почнуться, коли ми знову будемо наодинці".

Як повідомляв ІМІ, представники "Талібану" у своїх перших заявах після приходу до влади запевняли, що поважатимуть права жінок та свободу ЗМІ, а також не вдаватимуться до помсти в захопленому Афганістані.

Проте впродовж кількох днів бойовики провели обшуки щонайменше в чотирьох журналістів та працівників новинних агенцій.

Кілька урядових установ США, які працювали в Афганістані, видаляють зі своїх сайтів статті та фотографії, побоюючись помсти "Талібану" афганському мирному населенню через співпрацю з американцями. І вже через кілька днів ООН повідомила, що таліби розшукують афганців, які співпрацювали зі США і НАТО.

Екстремістське угруповання "Талібан" захопило владу в Афганістані. Президент країни 15 серпня 2021 року покинув Афганістан та погодився передати владу талібам. Того ж дня "Талібан", який більшістю країн визнаний терористичним рухом, без бою зайняв Кабул. Відтепер таліби контролюють весь Афганістан. Бойовики заявили, що "війна в Афганістані закінчена", і вже анонсували проголошення найближчим часом "Ісламського емірату Афганістан".

Стрімкий наступ "Талібану" став можливим, зокрема, і через виведення американського контингенту з країни за наказом президента США Джо Байдена. У липні Байден заявив, що "Талібан" не зможе захопити весь Афганістан, адже "США залишають після себе добре озброєну і вишколену афганську армію". Війська США перебували в Афганістані з 2001 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!