ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Таліби побили в Афганістані журналіста та оператора місцевого телеканалу

26.08.2021, 15:44
Фото – enewsinsight.com
Фото – enewsinsight.com

Таліби побили в Кабулі (Афганістан) репортера одного з найбільших телеканалів країни TOLOnews Зіара Яада та його оператора під час знімання репортажу.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на телеканал.

Інцидент стався 25 серпня у кварталі Хаджі-Якуб, коли журналісти знімали кадри з безробітними. Таліби побили працівників телеканалу та забрали в них мобільний телефон і робоче обладнання.

“Поки ми знімали кадри, прийшли таліби й, не питаючи нас, хто ми, здійняли галас і забрали мій мобільний телефон та камеру мого оператора. Ми показали журналістські посвідчення, але вони підійшли та вдарили мене, а потім почали бити нас зброєю”, – розповів Яад.

Низка журналістів закликала “Талібан” підтримати ЗМІ.

Відтоді, як таліби взяли під контроль 33 провінції Афганістану і столицю Кабул, кілька представників ЗМІ були побиті бойовиками.

Заступник голови Асоціації журналістів провінції Парван Парвіз Амінзаде сказав телеканалу, що ставлення талібів до представників ЗМІ викликає занепокоєння.

Заступник голови комісії руху “Талібан” з питань культури Ахмадулла Васик заявив, що таліби “серйозно” стежать за інцидентом з Яадом і посадовці визначать, чому стався інцидент.

Як повідомляв ІМІ, 24 серпня міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” заявила, що рух “Талібан”, який захопив владу в Афганістані, неофіційно встановлює суворі обмеження для ЗМІ, хоча публічно таліби пообіцяли захищати журналістів і поважати свободу преси.

Представники “Талібану” у своїх перших заявах після приходу до влади запевняли, що поважатимуть права жінок та свободу ЗМІ, а також не вдаватимуться до помсти в захопленому Афганістані.

Проте впродовж кількох днів бойовики провели обшуки щонайменше в чотирьох журналістів та працівників новинних агенцій.

Кілька урядових установ США, які працювали в Афганістані, видаляють зі своїх сайтів статті та фотографії, побоюючись помсти “Талібану” афганському мирному населенню через співпрацю з американцями. І вже через кілька днів ООН повідомила, що таліби розшукують афганців, які співпрацювали зі США і НАТО.

Екстремістське угруповання “Талібан” захопило владу в Афганістані. Президент країни 15 серпня 2021 року покинув Афганістан та погодився передати владу талібам. Того ж дня “Талібан”, який більшістю країн визнаний терористичним рухом, без бою зайняв Кабул. Відтепер таліби контролюють весь Афганістан. Бойовики заявили, що “війна в Афганістані закінчена”, і вже анонсували проголошення найближчим часом “Ісламського емірату Афганістан”.

Стрімкий наступ “Талібану” став можливим, зокрема, і через виведення американського контингенту з країни за наказом президента США Джо Байдена. У липні Байден заявив, що “Талібан” не зможе захопити весь Афганістан, адже “США залишають після себе добре озброєну і вишколену афганську армію”. Війська США перебували в Афганістані з 2001 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!