ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Після розслідування Ткача Cейм Польщі закликав заблокувати імпорт до ЄС агропродукції з Росії та Білорусі

Нижня палата польського парламенту закликала Єврокомісію запровадити обмеження щодо імпорту до ЄС сільськогосподарської продукції з Росії та Білорусі. Резолюцію сейму "Про запровадження санкцій у зв'язку з імпортом російських і білоруських продовольства і сільськогосподарської продукції до Європейського Союзу" ухвалено 7 березня, пише Укрінформ.

“Ми закликаємо Єврокомісію внести пропозицію щодо запровадження санкцій у зв'язку з імпортом російського і білоруського продовольства і сільськогосподарської продукції до Євросоюзу”, – йдеться в документі.

Ця заява з'явилася після розслідування журналіста "Української правди" Михайла Ткача, у якому він показав, як тисячі польських вантажівок з російською агропродукцією їздять через Білорусь до Польщі й у зворотному напрямку.

Автори резолюції підкреслюють, що імпорт продовольства і сільськогосподарської продукції з Росії і Білорусі продовжує приносити "величезні доходи" виробникам, торговцям і бюджетам цих країн.

“Наш моральний обов’язок – зупинити торгівлю, яка може прямо чи опосередковано сприяти зміцненню спроможності Росії та Білорусі продовжувати війну з Україною, особливо тому, що російський імпорт може охоплювати зерно, вкрадене з окупованих територій України”, – наголошується в документі.

Депутати підкреслюють, що Росія продовжує реалізувати свою стратегію використання харчових продуктів як зброї, спричиняючи перебої в постачанні української сільськогосподарської продукції в усьому світі.

“Тому ключовим пріоритетом ЄС має бути продовження підтримки України у відновленні експорту її товарів до країн, які цього найбільше потребують. Торгівля продовольством і сільськогосподарською продукцією не може продовжувати підтримувати жорстокий російський режим і його помічників у Мінську”, – наголошується в документі.

Водночас у сеймі наголошують на вжитті заходів для захисту чутливих секторів ринку від надмірного імпорту з України й очікують, що Єврокомісія "терміново розпочне роботу, спрямовану на якнайшвидше повернення до застосування в торговельних відносинах з Україною виключно норм, що випливають з Угоди про асоціацію між ЄС та Україною".

У документі також ідеться про потребу перевірки положень Європейської зеленої угоди.

Затримання Михайла Ткача в Польщі 

Як повідомляв ІМІ, 27 лютого 2024 року польські правоохоронці затримали біля польсько-білоруського кордону Михайла Ткача разом з оператором, коли журналіст знімав матеріал про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю. Відзняті матеріали поляки частково видалили.

За словами Ткача, на допиті в комендатурі він повідомив, що є журналістом і разом з командою знімає, як Польща торгує з Росією через Білорусь і як Польща торгує з Білоруссю, як сільськогосподарська продукція йде з Росії і Білорусі до Польщі.

"Було видно, що представники польської спецслужби перелякалися. Вони почали мене запитувати, хто ще про це знає, чи знають про це українські можновладці, український уряд. Розпитували, хто наші джерела, як ми про це дізналися, скільки часу ми працюємо над цією темою", – розповів журналіст.

28 лютого Люблінська поліція Польщі підтвердила, що проводила напередодні "дії зі встановлення особи" в прикордонній зоні після повідомлень про затримання біля польсько-білоруського кордону журналіста "Української правди" Михайла Ткача разом з оператором.

Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" засудила перешкоджання з боку польської поліції роботі журналіста "Української правди" Михайла Ткача та оператора Ярослава Бондаренка. 

29 лютого редакція "Української правди" повідомила, що з приводу затримання журналіста звернулася до польського адвоката, і пообіцяла опублікувати матеріал про транзит між Польщею та Білоруссю, який Ткач знімав у день затримання.

1 березня 2024 року "Українська правда" оприлюднила розслідування, під час підготовки якого журналіста Михайла Ткача затримувала польська поліція.

7 березня голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин звернувся до профільних комісій Сейму та Сенату Польщі через затримання на кордоні України та Польщі журналіста "Української правди" Михайла Ткача.

Liked the article?
Help us be even more cool!