ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Затримання Ткача в Польщі: Юрчишин звернувся до профільних комісій Сейму та Сенату Польщі

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин звернувся до профільних комісій Сейму та Сенату Польщі через затримання на кордоні України та Польщі журналіста "Української правди" Михайла Ткача.

Про це Юрчишин повідомив у телеграм-каналі.

Він нагадав, що польська поліція затримала журналіста "Української правди" Михайла Ткача та оператора Ярослава Бондаренка під час їхнього виконання обов’язків.

"В ході затримання у працівників медіа обшукали автомобіль, вилучили техніку, включно з мобільними телефонами, а також близько чотирьох годин їх допитували. Без можливості зв’язатися з будь-ким", – зазначив Юрчишин.

Він зауважив, що досі неясно, навіщо польські правоохоронці погрожували медійникам та видалили частину відзнятого матеріалу. 

"У листі я прошу взяти колег це питання на парламентський контроль і з’ясувати, чому це сталося. В даному випадку йдеться про порушення прав людини та перешкоджання журналістській діяльності, що неприпустимо в демократичних країнах", – наголосив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова.

Затримання Михайла Ткача в Польщі 

Як повідомляв ІМІ, 27 лютого 2024 року польські правоохоронці затримали біля польсько-білоруського кордону Михайла Ткача разом з оператором, коли журналіст знімав матеріал про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю. Відзняті матеріали поляки частково видалили.

За словами Ткача, на допиті в комендатурі він повідомив, що є журналістом і разом з командою знімає, як Польща торгує з Росією через Білорусь і як Польща торгує з Білоруссю, як сільськогосподарська продукція йде з Росії і Білорусі до Польщі.

"Було видно, що представники польської спецслужби перелякалися. Вони почали мене запитувати, хто ще про це знає, чи знають про це українські можновладці, український уряд. Розпитували, хто наші джерела, як ми про це дізналися, скільки часу ми працюємо над цією темою", – розповів журналіст.

28 лютого Люблінська поліція Польщі підтвердила, що проводила напередодні "дії зі встановлення особи" в прикордонній зоні після повідомлень про затримання біля польсько-білоруського кордону журналіста "Української правди" Михайла Ткача разом з оператором.

Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" засудила перешкоджання з боку польської поліції роботі журналіста "Української правди" Михайла Ткача та оператора Ярослава Бондаренка. 

29 лютого редакція "Української правди" повідомила, що з приводу затримання журналіста звернулася до польського адвоката, і пообіцяла опублікувати матеріал про транзит між Польщею та Білоруссю, який Ткач знімав у день затримання.

1 березня 2024 року "Українська правда" оприлюднила розслідування, під час підготовки якого журналіста Михайла Ткача затримувала польська поліція.

Liked the article?
Help us be even more cool!