ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Отвір у квартирі Ткача, ймовірно, робився для стеження – фахівці

13.08.2020, 12:31
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

У квартирі журналіста “Схем” Михайла Ткача, ймовірно, або встановлювали обладнання для стеження за ним, або готувалися до цього. 

Таких висновків дійшли вісім експертів, які на прохання Радіо Свобода ознайомилися з відеозаписом із місця подій та фотографіями знахідок (отворів на горищі та в стелі на кухні журналіста).

Серед експертів – як ветерани СБУ та МВС, так і правники, криміналісти та вузькопрофільні фахівці. А саме: фахівець у сфері захисту інформації; чинний співробітник правоохоронного органу, який спеціалізується на проведенні оперативно-технічних заходів; спеціалісти двох приватних компаній, які за фахом своєї роботи виявляють засоби негласного стеження; відомий адвокат-криміналіст; колишній старший слідчий Міністерства внутрішніх справ; колишній заступник голови Служби безпеки України та ексголова управління боротьби з організованою злочинністю.

Усі опитані спеціалісти, пише видання, зійшлися на думці, що отвори в стелі квартири та на горищі, ймовірно, свідчать про спроби встановити записувальний пристрій. Більшість із них вважає, що до цього могли бути причетні нинішні або колишні працівники оперативно-технічних підрозділів правоохоронних органів. Експерти розходяться хіба що в тому, чи записувальний пристрій уже встигли прибрати, чи його ще не встигли встановити, йдеться про відеоспостереження чи аудіопрослуховування та хто може за цим стояти.

Так, Валерій Кур, ветеран МВС України, почесний член Міжнародної поліцейської асоціації та засновник Управління боротьби з організованою злочинністю зазначив, що отвори є слідами роботи професіоналів з державних органів або недержавних структур, які створюють фінансово-промислові групи “за образом” держспецпідрозділів.

“Я вбачаю, що це робота спеціалістів достатнього професійного рівня. Спеціаліст – це той, хто тривалий час працював у так званих технічних підрозділах, – сказав він. – Ці заходи проводяться незаконно. І проводяться службами, які є дуже закритими. Якими саме? Та будь-якими. Вони зараз є і в СБУ, і в МВС, і мені здається, такі служби є також частиною державної охорони Президента. Або їм дозволили, або вони самі взяли цей дозвіл”.

Кур додав: “Це – “спецробота”, яка проводилася саме щодо Михайла Ткача. Ним були незадоволені й тому вважали за необхідне послухати, що він думає та про що говорить”.

Найімовірніше, на думку Кура, ідеться про аудіоспостереження.

Цей спосіб зняття інформації він назвав “дідівським”, пов'язаним із проникненням до житла. “Якщо працюють проти Ткача – то працюють за дуже великим комплексом заходів, і це лише один із них”, – вважає експерт.

Схожі оцінки зробив і колишній заступник голови СБУ Віктор Ягун. 

“Юридично це ще не докази, а певні ознаки. Це може свідчити про встановлення спеціальної техніки для візуального або аудіоконтролю за цим приміщенням, – припустив Віктор Ягун. – Зараз техніка таким чином побудована, що це могло бути й аудіо, і навіть мініатюрна камера. Тобто туди все могло ввійти. На мою думку, це, швидше за все, був аудіоконтроль. Тому що відеоконтроль за одним приміщенням – він просто не дає повноти картини й часто не дає звуку. А більше інформації може дати саме аудіоконтроль за приміщенням”.

Встановленням засобів стеження та втручанням в особисте життя журналіста називає те, що сталося, колишній старший слідчий в особливо важливих справах МВС Руслан Сушко:

“У цьому випадку це і є втручання в особисте життя людини. Це ніщо інше, як встановлення “прослушки” чи “проглядки”, – каже Сушко. – Насправді такий отвір достатній для встановлення як пристроїв для фіксування звуку, так і відеоспостереження”

Одна з версій експерта Школи цифрової безпеки (DSS380) Павла Бєлоусова – отвір до квартири Ткача просвердлили навмисно: для демонстрації намірів щодо нього.

“Можливо, це таким чином хтось попередив; можливо, не міг, не мав можливості напряму сказати – будуть тебе прослуховувати, спостерігати і там слідкувати за тобою; можливо, якимось таким чином попередили, щоб людина могла підготуватися”, – припустив Бєлоусов.

Як повідомляв ІМІ, 8 серпня журналіст програми “Схеми: корупція в деталях” Михайло Ткач заявив, що помітив удома ознаки встановлення пристрою для прослуховування.

Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом порушення недоторканності приватного життя журналіста програми “Схеми: корупція в деталях” Михайла Ткача за ч. 1 ст. 182 (“Порушення недоторканності приватного життя”) Кримінального кодексу України.

Журналісти та представники Медіаруху “Медіа за усвідомлений вибір” звернулись із вимогою до Національної поліції швидко та неупереджено розслідувати справу про прослуховування журналіста програми “Схеми: корупція в деталях” Михайла Ткача.

9 серпня “Схеми” повідомили, що поліція знайшла три отвори в стелі будинку журналіста Михайла Ткача.

11 серпня журналіст-розслідувач програми “Схеми” Михайло Ткач подав скаргу на бездіяльність слідчих Національної поліції України, які розпочали кримінальне провадження після того, як 8 серпня він повідомив про ознаки встановлення пристрою для прослуховування у своєму помешканні.

Liked the article?
Help us be even more cool!