ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

OpenAI розглядає варіант колективних рішень щодо ШІ на кшталт статей у вікіпедії

23.05.2023, 11:35
Фото – Reuters
Фото – Reuters

Компанія OpenAI (розробник ChatGPT) тестує можливості ширшого залучення людей до рішень стосовно їхнього штучного інтелекту, заявив президент компанії Ґреґ Брокман, пише Reuters

Брокман у загальних рисах розповів про роботу компанії, спрямовану на запровадження глобального регулювання ШІ, на заході AI Forward, організованому компаніями Goldman Sachs Group і SV Angel у Сан-Франциско.

Один з анонсів він порівняв з моделлю вікіпедії, де, за його словами, люди з різними поглядами об’єднуються та узгоджують зміст статей.

"Ми не просто сидимо в себе в Кремнієвій долині й складаємо правила для всіх, – зазначив він щодо політики з питань ШІ. – Ми починаємо розглядати варіанти демократичного ухвалення рішень".

Ще одна ідея, згадана Брокманом і розписана детальніше в блозі OpenAI, полягає в тому, що уряди у всьому світі мають координовано стежити за тим, щоб ШІ розроблявся безпечно.                                                                     

Відколи 30 листопада компанія запустила ChatGPT – генеративний ШІ, здатний писати прозові тексти за запитом користувача, – програма захопила уяву широкого загалу. ШІ також став предметом численних занепокоєнь з огляду на свою здібність створювати зображення-діпфейки й іншу дезінформацію.

Шукаючи шлях подальшого розвитку ШІ, Брокман розглядає як зразок вікіпедію та інші ресурси. Він і OpenAI заявляють, що орган на кшталт Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) міг би запроваджувати обмеження на застосування цієї технології, стежити за дотриманням стандартів безпеки й відстежувати використання обчислювальних потужностей.

Ще одна пропозиція полягає в тому, щоб укласти глобальну угоду, яка обмежуватиме щорічне зростання передових потужностей ШІ, або ж спільний проєкт, у якому можуть узяти участь ключові уряди в усьому світі.

Як повідомляв ІМІ, депутати Європарламенту проголосували 11 травня за широкий набір правил, які стануть частиною європейського закону про штучний інтелект, включно з повною забороною майже всіх технологій розпізнавання облич для стеження за громадянами.

У березні 2023 року бізнесмени Ілон Маск, Стів Возняк і група інших експертів зі штучного інтелекту та очільників індустрії опублікували відкритого листа із закликом до піврічної паузи в розробленні систем, потужніших за GPT-4, нещодавно запущений OpenAI. Автори листа посилаються на потенційні ризики таких розробок для суспільства й людства.

Google планує додати дві нові функції у свій пошуковик зображень, щоб запобігти поширенню дезінформації, зокрема з огляду на те, що штучний інтелект зробив створення фотореалістичних фейків простим завданням.

16 травня 2023 року в OpenAI (компанія-розробник ChatGPT) запропонували уряду США надавати компаніям повноваження для розроблення потужних систем штучного інтелекту на кшталт тієї, на якій працює сам ChatGPT.

Liked the article?
Help us be even more cool!