ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Голова OpenAI пропонує Конгресу США видавати ліцензії на розроблення ШІ

16.05.2023, 15:52
Фото – REUTERS
Фото – REUTERS

OpenAI (компанія-розробник ChatGPT) пропонує уряду США надавати компаніям повноваження для розроблення потужних систем штучного інтелекту на кшталт тієї, на якій працює сам ChatGPT, повідомляє Reuters.

На своїй першій зустрічі з радою Конгресу гендиректор OpenAI Сем Алтман обстоюватиме потребу запровадження ліцензій чи вимог для реєстрації ШІ з певними вміннями, йдеться в його письмовій заяві. У такий спосіб США зможуть застосовувати до компаній стандарти безпеки, зокрема тестуючи нові системи перед запуском і публікуючи результати. 

"Регулювання ШІ необхідне", – пише Алтман у своїх нотатках, переглянутих агенцією. 

Останніми місяцями великі й малі компанії наввипередки виставляли на ринок дедалі кмітливіші ШІ, вкладаючи в це завдання незліченні обсяги даних і мільярди доларів. Деякі критики побоюються, що ця технологія загострить шкідливі соціальні явища, зокрема упередженість і дезінформацію, а дехто застерігає, що ШІ може стати кінцем людства як такого. 

Білий дім запросив провідних лідерів у галузі технологій, зокрема Алтмана, для обговорення питання ШІ. Також американські посадовці шукають шляхи збільшити вигідність цих систем для суспільства й національної безпеки, водночас обмежуючи зловживання ними. До консенсусу наразі далеко. 

Нещодавно один зі співробітників OpenAI запропонував створити державний орган для ліцензування ШІ, який може мати назву "Управління з безпеки й інфраструктурної надійності ШІ" (OASIS). 

У своїй письмовій заяві Алтман ніяк не згадує OASIS, але виступає за "гнучкий режим управління, здатний пристосовуватися до технологічних нововведень", і "регулярне оновлення відповідних стандартів безпеки". 

Експерти з технологій зазначали, що ліцензування може витіснити з ринку менших гравців або втратити актуальність, якщо ШІ розвиватиметься зашвидко, але також допоможе уряду США більш цілеспрямовано регулювати такі системи й запобігти їхньому зловживанню. 

OpenAI працює за підтримки корпорації Microsoft. Алтман також закликає до глобальної співпраці з питань ШІ й заохочення до дотримання правил безпеки. 

Вівторкове засідання є важливим кроком до державного нагляду за ШІ, зазначили очільники підкомітету з питань приватності, технологій і закону при Комітеті судочинства. 

"ШІ більше не належить до світу уяви чи наукової фантастики. Він є реальністю, і його наслідки – як добрі, так і погані – є наочними й відчутними", – сказав голова підкомітету, сенатор Річард Блументаль.

За його словами, важливо впевнитися, що ШІ не призведе до вибуху дезінформації та викрадення особистих даних, а до індустрії мають застосовуватися стандарти прозорості й підзвітності.

Як повідомляв ІМІ, депутати Європарламенту проголосували 11 травня за широкий набір правил, які стануть частиною європейського закону про штучний інтелект, включно з повною забороною майже всіх технологій розпізнавання облич для стеження за громадянами.

У березні 2023 року бізнесмени Ілон Маск, Стів Возняк та група інших експертів зі штучного інтелекту та очільників індустрії опублікували відкритого листа із закликом до піврічної паузи в розробленні систем, потужніших за GPT-4, нещодавно запущений OpenAI. Автори листа посилаються на потенційні ризики таких розробок для суспільства й людства.

Google планує додати дві нові функції у свій пошуковик зображень, щоб запобігти поширенню дезінформації, зокрема з огляду на те, що штучний інтелект зробив створення фотореалістичних фейків простим завданням.

Liked the article?
Help us be even more cool!