ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Європарламенті підготували жорсткі правила щодо використання штучного інтелекту

12.05.2023, 10:20
Фото – cedia.edu.ec
Фото – cedia.edu.ec

Депутати Європарламенту проголосували 11 травня за широкий набір правил, які стануть частиною європейського закону про штучний інтелект, включно з повною забороною майже всіх технологій розпізнавання облич для стеження за громадянами.

Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на Financial Times.

Згідно з пропозиціями Європарламенту, розробники генеративних моделей ШІ, таких як ChatGPT, повинні будуть розкривати контент, згенерований ШІ, і публікувати зведення захищених авторським правом даних, що використовуються в навчальних цілях, щоб автори могли отримати винагороду за використання їхньої роботи.

Угода між депутатами Європарламенту, які майже два роки боролися за заходи щодо контролю над штучним інтелектом, дасть старт перемовинам між країнами-членами ЄС, Європейською комісією та Європейським парламентом наступного року.

Запропонований закон з'явився на тлі дедалі більшого занепокоєння в усьому світі щодо потенційних зловживань технологією, яка швидко розвивається.

Як пише видання, минулого тижня Федеральна торговельна комісія США зробила “попереджувальний постріл” у бік галузі, заявивши, що “інтенсивно вивчає, як компанії можуть використовувати технологію штучного інтелекту, зокрема нові генерувальні інструменти ШІ, так, щоб це могло мати реальний і суттєвий вплив на споживачів”. Британське антимонопольне відомство також розпочинає огляд ринку ШІ.

Депутат Європарламенту Драгош Тудораче, який керував розробленням пропозицій, заявив журналістам 10 травня, що узгоджений текст був одним з найобговорюваніших в історії парламенту, з більш ніж 1 000 поправок.

“[Закон про штучний інтелект] є першим таким законодавчим актом у світі”, – сказав він. “ЄС може стати світовим лідером у тому, щоб зробити ШІ орієнтованим на людину, надійним і безпечним”, – запевнив він.

Держави-члени ЄС і законодавці, ймовірно, почнуть тривалі дискусії про те, чи прийнятне розпізнавання облич в реальному часі в обмежених обставинах, таких як терористична загроза, кажуть джерела газети, знайомі з перебігом дискусії.

Обмеження біометрії в режимі реального часу – це сфера, яка вимагатиме “жорстких” переговорів і щодо якої ЄС, ймовірно, “потрібно буде знайти рішення”, сказав депутат Європарламенту Брандо Беніфей, який розробляв пропозиції.

“Уряди чітко заявляють про свою готовність використовувати [ці системи]”, – додав він.

Європарламент погодився на ретроспективні “системи біометричної ідентифікації” для переслідування тяжких злочинів, якщо поліція отримає схвалення судді.

Але Беніфей висловив оптимізм, що держави-члени підтримають пропозиції парламенту щодо законодавчого закріплення генеративних моделей ШІ.

Очікується, що Європарламент схвалить правила в червні, перш ніж почнуться перемовини про остаточну форму закону з іншими інституціями ЄС.

Як повідомляв ІМІ, раніше в ЄС погодили проєкт суворіших правил, які регулюють системи штучного інтелекту (ШІ) на кшталт ChatGPT.

У березні 2023 року бізнесмени Ілон Маск, Стів Возняк та група інших експертів зі штучного інтелекту та очільників індустрії опублікували відкритого листа із закликом до піврічної паузи в розробленні систем, потужніших за GPT-4, нещодавно запущений OpenAI. Автори листа посилаються на потенційні ризики таких розробок для суспільства й людства.

Liked the article?
Help us be even more cool!