ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Омбудсмен робив запит до РФ щодо викраденого Дмитра Хилюка, але відповіді не отримав

05.05.2023, 10:48
Фото – фейсбук Дмитра Хилюка
Фото – фейсбук Дмитра Хилюка

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що надсилав листа до уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової для отримання детальнішої інформації про викраденого Росією журналіста УНІАН Дмитра Хилюка, однак відповіді наразі не отримав.

Про це Лубінець розповів у коментарі УНІАН.

За його словами, близько тижня тому запрацював новий канал, завдяки якому українська влада може отримувати дані про полонених Росією цивільних українців.

“Він дозволяє фізично підтверджувати стан наших громадян, цивільних у першу чергу. Ми отримуємо відео, коли вони приїжджають на місце, передають якусь допомогу від нас і прямо на відео записують, просячи назвати ім’я та розповісти про свій стан. Вони перекидають відео нам, а ми повідомляємо родичів”, – сказав Лубінець.

За його словами, на цих відео наразі Хилюка ще не було, а останні дані про нього були в листі журналіста від квітня 2022 року.

Як повідомляв ІМІ, журналіст УНІАН Дмитро Хилюк уже понад рік перебуває в російському полоні як цивільний заручник. Таких мають віддавати поза обмінами, але росіяни цього не роблять. 

Російські військові викрали Дмитра Хилюка 3 березня 2022 року в Козаровичах на подвір’ї власного будинку. Спочатку його утримували на території окупованого Димера, згодом вивезли до СІЗО в Росію. 

Козаровичі деокупували 31 березня 2022 року. Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження щодо викрадення цивільних на території Димерської ОТГ. У межах провадження журналіст Дмитро Хилюк та його батько проходять як потерпілі. Кримінальне провадження відкрито за частиною 1 ст. 438 Кримінального кодексу. У цій статті, зокрема, йдеться про порушення законів та звичаїв війни – жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами.

У квітні минулого року Координаційний штаб поводження з військовополоненими повідомив батькам, що Росія підтвердила утримання журналіста в РФ.

У серпні завдяки Міжнародному комітету Червоного Хреста батьки Дмитра Хилюка отримали від нього листа, на конверті був штамп “почта России”. У листі,  датованому 14 квітня 2022 року, було одне речення: “Дорогі мої мамо і тато, я живий, здоровий, у мене все добре”.

Liked the article?
Help us be even more cool!