ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Новий дефект у пристроях Apple призвів до зараження шпигунським вірусом

08.09.2023, 12:53

Дослідники цифрової безпеки з організації Citizen Lab стверджують, що знайшли шпигунський вірус, пов’язаний з ізраїльською фірмою NSO, який працює через нещодавно виявлений дефект у пристроях Apple, пише Reuters.

Минулого року Citizen Lab оглянула пристрій Apple, що належав співробітнику однієї вашингтонської громадської організації, і сказала, що виявила в ньому дефект, за допомогою якого NSO заразила пристрій шпигунським вірусом Pegasus. Про це йшлося в заяві організації.

"Це свідчить, що громадянське суспільство знову стає системою попередження про дуже вишукані атаки", – зазначив Джон Скотт-Рейлтон, старший дослідник у Citizen Lab, яка базується в школі глобальної і громадської політики імені Пітера і Мелані Мунків при університеті Торонто.

Citizen Lab не стала розголошувати подробиць про потерпілих особу й організацію.

Завдяки цьому дефекту зловмисникам вдалося зламати iPhone, устатковані найновішою версією iOS (16.6), без жодної участі жертви, повідомляють дослідники.

Apple провела розслідування щодо дефектів, виявлених Citizen Lab, і випустила нові версії систем для своїх пристроїв. За словами речника Apple, у компанії немає подальших коментарів, а Citizen Lab закликала споживачів оновити свої пристрої.

Речник NSO заявив, що компанія наразі не може прокоментувати дослідження Citizen Lab.

Ця ізраїльська фірма перебуває в чорному списку уряду США з 2021 року за підозрою в правопорушеннях, зокрема в спостереженні за держпосадовцями й журналістами.

Як повідомляв ІМІ, під час загострення вірмено-азербайджанського конфлікту з 2020 до 2022 року телефони представників вірменського громадянського суспільства були заражені шпигунським ПЗ Pegasus. Це вдалося з'ясувати під час спільного розслідування некомерційної організації Access Now, вірменської IT-групи CyberHUB-AM, дослідницького центру Citizen Lab при Університеті Торонто, лабораторії безпеки Amnesty International та незалежного дослідника мобільної безпеки Рубена Мурадяна. У разі потрапляння в гаджет Pegasus дозволяє отримати доступ до листувань, фотографій, місця перебування та навіть увімкнути без відома власника камеру або мікрофон пристрою. ПЗ розробила ізраїльська компанія NSO Group.

Марія Ігнатьєва, Валентина Троян

Liked the article?
Help us be even more cool!