ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Телефони правозахисників, журналістів і активістів Вірменії були заражені шпигунським ПЗ

25.05.2023, 18:00
Фото – Aaron Wojack for The New York Times
Фото – Aaron Wojack for The New York Times

Під час загострення вірмено-азербайджанського конфлікту з 2020 до 2022 року телефони представників вірменського громадянського суспільства були заражені шпигунським ПЗ Pegasus. Це вдалося з'ясувати під час спільного розслідування некомерційної організації Access Now, вірменської IT-групи CyberHUB-AM, дослідницького центру Citizen Lab при Університеті Торонто, лабораторії безпеки Amnesty International та незалежного дослідника мобільної безпеки Рубена Мурадяна.

Про це повідомляє російське видання "Новая газета Європа".

У разі потрапляння в гаджет Pegasus дозволяє отримати доступ до листувань, фотографій, місця перебування та навіть увімкнути без відома власника камеру або мікрофон пристрою. ПЗ розробила ізраїльська компанія NSO Group.

Перша хвиля заражень у Вірменії припала на 2020–2021 роки – розслідувачі пов'язують її з війною в Нагірному Карабаху.

Друга хвиля заражень відбулася напередодні ескалації конфлікту у вересні 2022-го, мирних перемовин у Празі та Сочі в жовтні та блокадою Лачинського коридору, яка розпочалася в грудні 2022 року.

Як повідомляв ІМІ, 18 липня 2021 року німецькі ЗМІ опублікували результати журналістського розслідування "Проєкт Pegasus". Згідно з ним влада авторитарних держав і різні спецслужби могли роками стежити за сотнями правозахисників, журналістів і політиків, використовуючи шпигунську програму, розроблену ізраїльською фірмою NSO Group.

Водночас NSO Group заявила, що клієнти фірми – це лише офіційні державні організації, які використовують її продукти для боротьби з тероризмом, організованою злочинністю, наркоторгівлею, педофілами та викрадачами дітей.

Liked the article?
Help us be even more cool!