ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

НАЗК про перевірки декларацій: Кожна друга містить інформацію, яка вказує на збагачення під час війни

Єдиний держреєстр декларація. Фото – ukr.radio

Майже кожна друга відібрана для повної перевірки декларація ідентифікована як ризикова і містить інформацію про значні грошові кошти, криптовалюти та активи, які значно збільшилися під час воєнного стану. 

Про це повідомила керівниця Управління проведення повних перевірок Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Юлія Кулікова в ефірі Українського Радіо.

“Майже кожна друга відібрана декларація ідентифікована як ризикова. Тобто містить інформацію про значні грошові активи, які значно збільшилися порівняно з попередніми довоєнними періодами, які містять інформацію про значні активи у вигляді криптовалюти, і ті, які мають набуті активи під час воєнного стану на значні суми, тобто мільйон і більше”, – сказала Кулікова. 

За її словами, агентство зараз проводить трохи більш ніж 300 таких перевірок. Переважно це декларації, подані представниками місцевого самоврядування, органів досудового розслідування, судової влади, митниками, податківцями та народними депутатами. “І замикають “лідерів” – керівники державних підприємств, в тому числі оборонної сфери”, – додала вона.

Кулікова зазначила, що якщо говорити про географію, то беззаперечним лідером є Київ – посадовці, які працюють у столиці. На другому місці – Одеська область. Далі Львівська і Київська. Харків, Черкаси, і замикає лідерів – Дніпро.

“Якщо під час повної перевірки буде встановлено, що декларант мав можливість подати правильні дані і міг знати правдиву інформацію про активи, але з якихось причин не вказав, то за недостовірне декларування в нас передбачена і дисциплінарна, і адміністративна, і кримінальна відповідальність. Причому аж до позбавлення волі за умисне невнесення даних”, – сказала представниця НАЗК. 

Загалом після відновлення обов'язковості декларування торік у жовтні агентство отримало 656 тисяч декларацій за 2021 рік, 649 тисяч – за 2022-й, і майже 670 тисяч – за звітний період 2023 року. 

Що передувало

Обов'язковість декларування відновили в жовтні 2023 року. Президент Володимир Зеленський 10 жовтня підписав закон про відновлення електронного декларування посадовцями в умовах воєнного стану, повторно ухвалений Верховною Радою з його пропозиціями.

Згідно з пропозиціями президента, НАЗК мав забезпечити відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. 10 грудня 2023 року НАЗК відкрив цілодобовий доступ до Єдиного держреєстру декларацій.

Верховна Рада 5 вересня 2023 року ухвалила в цілому законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування посадовцями в умовах воєнного стану, однак не підтримала поправку про негайне відкриття електронних декларацій. 

Цього дня на сайті Президента України була зареєстрована петиція із закликом накласти вето на цей закон та повернути його до Верховної Ради з вимогою відкрити реєстр майнових декларацій посадовців. Вона за кілька годин набрала необхідні голоси.

12 вересня 2023 року Зеленський наклав вето на закон №9534, наголосивши, що реєстр декларацій має бути відкритим.

20 вересня 2023 року Верховна Рада підтримала пропозиції Зеленського до закону №9534 про відновлення електронного декларування з відкритими реєстрами в умовах воєнного стану.

Liked the article?
Help us be even more cool!