ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Петиція із закликом ветувати закон про е-декларування за один день набрала необхідні голоси

Фото – voladm.gov.ua
Фото – voladm.gov.ua

На сайті Президента України набрала необхідні голоси петиція із закликом накласти вето на ухвалений 5 вересня закон № 9534 про відновлення електронного декларування посадовцями в умовах воєнного стану та повернути його до Верховної Ради з вимогою відкрити реєстр майнових декларацій посадовців.

Петиція була зареєстрована на сайті глави держави 6 вересня, її автор – Олександр Ябчанка. Того ж дня петиція набрала необхідну кількість голосів (25 тисяч). Нині її підписали понад 50 тисяч українців.

Автор петиції зазначає, що ухвалений законопроєкт №9534 не виконав найголовнішої вимоги суспільства – “відкрити дані про “воєнні” статки чиновників, лишивши інформацію про статки влади закритою ще на рік”.

У такий спосіб, вважає автор петиції, народні депутати позбавили громадян та журналістів інструменту контролю за діями посадовців та головного запобіжника корупції під час війни. А також пішли проти заяв Європейського Союзу, послів G7 та депутатів Європарламенту.

“Кількість журналістських розслідувань, де фігурують народні депутати та представники виконавчої влади, разюча. В цей час приховувати від українців декларації влади – це покривати тотальну корупцію у країні”, – заявляє автор.

“Закликаю Президента України Володимира Зеленського повернути до Верховної Ради проєкт закону №9534 “Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану” з вимогою негайно забезпечити публічний доступ до реєстру декларацій без очікування річного терміну (накласти вето з пропозиціями)”, – йдеться в петиції.

Як повідомляв ІМІ, Верховна Рада 5 вересня 2023 року ухвалила в цілому законопроєкт № 9534 про відновлення електронного декларування посадовцями в умовах воєнного стану, однак не підтримала поправку про негайне відкриття електронних декларацій.

5 вересня цього року Національне агентство із запобігання корупції закликало Верховну Раду не ухвалювати поправок до антикорупційного законодавства та не приховувати від суспільства даних про осіб, які скоїли корупційні злочини.

Liked the article?
Help us be even more cool!