ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Зеленський підписав закон про відновлення е-декларування

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про відновлення електронного декларування з відкритими реєстрами в умовах воєнного стану, ухвалений Верховною Радою з його пропозиціями.

Закон повернуто до парламенту з підписом президента 10 жовтня, йдеться у картці закону.

Закон, серед іншого, передбачає, що суб’єкт декларування зобов’язаний подати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, кінцевий строк подання якої припадає на період дії воєнного стану, повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, підстави для подання якого виникли у період дії воєнного стану, та повідомлення про відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента, підстави для подання якого виникли у період дії воєнного стану, протягом дев’яноста календарних днів з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Згідно з пропозиціями президента, Національне агентство з питань запобігання корупції має забезпечити відкритий цілодобовий доступ до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, не пізніше 60 днів з дня набрання чинності цим документом.

Як повідомляв ІМІ, 20 вересня 2023 року Верховна Рада підтримала пропозиції Президента України Володимира Зеленського до закону №9534 про відновлення електронного декларування з відкритими реєстрами в умовах воєнного стану.

12 вересня Зеленський наклав вето на закон про відновлення електронного декларування посадовцями в умовах воєнного стану, наголосивши, що реєстр декларацій має бути відкритим.

Верховна Рада 5 вересня 2023 року ухвалила в цілому законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування посадовцями в умовах воєнного стану, однак не підтримала поправку про негайне відкриття електронних декларацій. 

Цього дня на сайті Президента України була зареєстрована петиція із закликом накласти вето на цей закон та повернути його до Верховної Ради з вимогою відкрити реєстр майнових декларацій посадовців. Вона за кілька годин набрала необхідні голоси.

Liked the article?
Help us be even more cool!