ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Рада відновила е-декларування, проте не підтримала відкриття електронних декларацій

Фото - voladm.gov.ua
Фото - voladm.gov.ua

Верховна Рада 5 вересня 2023 року ухвалила в цілому законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування посадовцями в умовах воєнного стану, однак не підтримала поправку про негайне відкриття електронних декларацій.

За законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану” проголосували 329 народних депутатів, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

За його словами, парламент підтримав три поправки до законопроєкту: щодо уточнення переліку посадових осіб юридичної особи публічного права, які підпадають під антикорупційне законодавство; щодо того, що злочином не вважається, якщо майно вказали в одному розділі, а не вказали в іншому;  також поправка про те, що якщо майно декларується декілька років і його вже раз перевірили, то не можна перевіряти повторно.

Водночас, додав Железняк, парламент не підтримав головної правки 371 до закону про відкриття електронних декларацій. За цю поправку проголосували лише 199 народних депутатів, зазначив депутат.

Народний депутат Олексій Гончаренко повідомив, що відновлення електронного декларування передбачає: подання декларацій за поточний рік, а також за 2021–2022 роки; відновлення спецперевірок; військові, які беруть участь у бойових діях, подаватимуть декларації через 90 днів для подання е-декларації після закінчення бойових дії або демобілізації.

“Але, наприклад, радники ОП не будуть декларуватися, а ось військовим буде потрібно”, – написав Гончаренко.

Нагадаємо, 5 вересня цього року Національне агентство із запобігання корупції закликало Верховну Раду не ухвалювати поправок до антикорупційного законодавства та не приховувати від суспільства даних про осіб, які скоїли корупційні злочини. 

НАЗК мав на увазі поправки до законопроєктів №9587-д “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів України щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування”, які 4 вересня 2023-го підтримав Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності. А також поправки до законопроєкту №9534 “Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану”.

НАЗК заявило, що вбачає ризики ухвалення законопроєкту 9587-Д до другого читання з певними поправками. Зокрема, це приховування від громадян, журналістів та доброчесних керівників даних Реєстру осіб, які вчинили корупційні та повʼязані з корупцією правопорушення.

27 липня цього року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування.

Liked the article?
Help us be even more cool!