ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада внесла російський сервіс "ИВИ" (IVI) до переліку сервісів держави-агресора

06.07.2023, 13:21
Фото – sostav.ru
Фото – sostav.ru

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення внесла російський сервіс “ИВИ” (IVI) до переліку сервісів держави-агресора. 

Таке рішення Нацрада ухвалила 6 липня на своєму засіданні, повідомляється на сайті регулятора.

На цьому ж засіданні Нацрада затвердила перелік аудіовізуальних медіасервісів на замовлення та сервісів провайдерів аудіовізуальних сервісів держави-агресора. Такий обов’язок закріплений за регулятором Законом України “Про медіа”. 

ИВИ (IVI) став першим сервісом, який потрапив до вищевказаного переліку. Попросило Нацраду внести його до переліку ТОВ “Мегого”. 

Нацрада під час дослідження російського сервісу виявила таке:

  • невідповідність структури власності суб’єкта у сфері аудіовізуальних медіасервісів на замовлення вимогам пунктів 1–3 частини першої статті 120 Закону України “Про медіа”;
  • повна або переважна спрямованість сервісу, що надається суб’єктом, на територію та аудиторію держави-агресора (держави-окупанта).

Регулятор нагадав, що заборона поширювати на території України аудіовізуальні медіасервіси на замовлення та сервіси провайдерів аудіовізуальних сервісів держави-агресора встановлена статтею 123 Закону України “Про медіа”. Вона визначає підстави для внесення таких сервісів до переліку, який затверджує і веде Нацрада.

До Переліку аудіовізуальних медіасервісів на замовлення та сервісів провайдерів аудіовізуальних сервісів держави-агресора можуть потрапити сервіси як держави-агресора, так і інших держав, зокрема українські, якщо будуть встановлені підстави, визначені статтею 123 закону.

“Серед них – та, коли кінцевим бенефіціарним власником, ключовим учасником чи власником істотної участі на будь-якому рівні ланцюга володіння корпоративними правами такого суб’єкта є особа, зазначена в частині першій статті 120 Закону “Про медіа”. А це в тому числі юридична особа, що отримує фінансування (кредити, займи, позики, інвестиції, внески спонсорів, благодійні внески, іншу фінансову допомогу) від фізичних осіб, що є громадянами держави-агресора (держави-окупанта), юридичних осіб, зареєстрованих у такій державі або з місцезнаходженням у такій державі”, – зазначила Нацрада.

Про внесення російського сервісу до вищезгаданого переліку Нацрада повідомить Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, платформи цифрової дистрибуції мобільних застосунків, виробників телевізійних приймачів та кінцевих (термінальних) обладнань, що постачаються в Україну, Національний банк України й міжнародні платіжні системи.

Своєю чергою, зазначає Нацрада, ці сторони мають забезпечити: 

  • постачальники електронних комунікаційних послуг мають обмежити доступ до вебсайтів: htpps://www.ivi.ru, htpps://www.ivi.az, htpps://www.ivi.tv;
  • заборонити використання на території України мобільного застосунку “ИВИ” (IVI);
  • заборонити встановлення програмного забезпечення “ИВИ” (IVI) і припинити доступ до зазначеного сервісу;
  • врахувати заборону оплати сервісу на території України.
Liked the article?
Help us be even more cool!