ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада розцінила заяву ZMINA як тиск, але уточнить інформацію в ГО, які подаються на члена Наглядової ради НСТУ

23.09.2021, 15:27
Фото – suspilne.media
Фото – suspilne.media

Громадська комісія при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення вирішила уточнити інформацію в понад 30 громадських організацій, які хочуть брати участь в обранні члена Наглядової ради НСТУ у правозахисній сфері.

Таке рішення Громадська комісія ухвалила 22 вересня на засіданні, повідомляється на сайті Нацради.

Загалом до Нацради, яка обирає членів наглядового органу Суспільного мовника від громадськості, надійшли документи від 64 об’єднань і асоціацій. 

Нацрада нагадала, що закон висуває такі вимоги до ГО: бути громадським об’єднанням або асоціацією; діяти не менше як три роки у відповідній сфері; членами організації мають бути авторитетні у своїй сфері особи; діяльність організації має бути активною (упродовж останніх трьох років вони організовують періодично, не рідше ніж декілька разів на рік, громадські заходи щодо проблем, які існують у відповідній сфері: ініціюють публічні обговорення актуальних питань, публічні дискусії у професійній сфері тощо).

“Проте з поданої інформації не завжди зрозуміло, чи здійснює та чи та організація активну діяльність, чи належать її заходи до правозахисної сфери. У деяких випадках треба уточнити дані, що наведені в різних документах, і між ними є розбіжності”, - зазначає Нацрада.

Під час засідання Громадська комісія вирішила не допускати до участі в конференції організації, які діють менше трьох років або за своєю юридично-організаційною формою є благодійними фондами. Також Громадська комісія проголосувала за недопуск до конференції ГО, які подали неповний пакет документів.

Водночас комісія звернеться додатково до тих об’єднань і асоціацій, у документах яких недостатньо інформації про їхні заходи, “аби отримати підтверджені дані про активну самостійну чи спільну з іншими ГО роботу у правозахисній сфері”.

Крім того, під час засідання Громадська комісія розглянула звернення Центру інформації про права людини (ZMINA), у якому висловлено застереження щодо можливої участі в конференції з обрання члена Наглядової ради Суспільного тих громадських організацій, які, на думку ZMINA, існують тільки на папері. Організація зробила свій аналіз поданих документів, які є на сайті Національної ради.

Цю заяву, зазначає Нацрада, можна розцінювати як певний тиск на Громадську комісію.

“Поширена в медіа заява громадської організації, де перелічено об’єднання і асоціації, які, на її думку, є “фейковими” та сплановані, за її висловом, “рейдерським захопленням”, можна трактувати як певний тиск на Громадську комісію”, - йдеться у повідомленні.

Наступне засідання Громадської комісії відбудеться 28 вересня о 16:00. Усі організації, до яких Громадська комісія звертатиметься з проханням надати уточнені дані, мають подати їх до кінця робочого дня 27 вересня.

Як повідомляв ІМІ, 21 вересня громадська організація “Центр інформації про права людини” (ZMINA) заявила, що до складу Наглядової ради Національного суспільного телебачення і радіомовлення України своїх представників делегували невідповідні правозахисні організації, метою яких є обрати до цього органу свого представника.

Організація виявила, що “конкурсу неабияку увагу приділили десятки організацій, які не є ані активними в розумінні закону, ані правозахисними”.

Ситуація, що склалася, нагадує організації спробу “рейдерського захоплення” конференції суб’єктами, які не відповідають умовам закону, що “може мати на меті вплив на подальшу діяльність Суспільного мовника, його реформування та редакційну політику”.

Liked the article?
Help us be even more cool!