ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада проведе рейтингове голосування для створення робочих груп трьох органів співрегулювання

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення проведе рейтингове голосування для створення робочих груп трьох органів співрегулювання в аудіовізуальній, аудіальній сферах і сфері онлайн-медіа. 

Заходи відбудуться 7, 8 і 12 грудня відповідно, повідомляється на сайті медіарегулятора.

Органи спільного регулювання згідно з частиною першою статті 93 Закону України “Про медіа” утворюють ліцензіати, реєстранти, їхні громадські об’єднання та об’єднання підприємств. 

Робочі групи мають налічувати по 12 осіб. У разі висунення до складу робочої групи 12 або менше осіб рейтингове голосування не проводиться і робоча група створюється в складі всіх висунутих кандидатур, за винятком тих, заяви яких були відхилені.

Нацрада зазначає, що повідомить кожного суб’єкта медіа, який висунув кандидатуру свого представника для участі в робочій групі, про дату, час і місце проведення рейтингового голосування.

Голосування для формування складу робочих груп у сферах аудіовізуальних та аудіальних медіасервісів проводиться виключно серед кандидатів від суб’єктів у сфері медіа (ліцензіатів або реєстрантів).

Особи, делеговані об’єднаннями підприємств, допускаються до голосування для формування складу робочої групи, проте вони не можуть бути обрані до неї, такі особи не вносяться до бюлетенів як кандидати на участь у робочій групі.

Нацрада нагадує, що загалом отримала 120 заяв: аудіовізуальна сфера – 58, аудіальна сфера – 47, онлайн-медіа – 15.

Ініціатив щодо створення робочих груп у сфері друкованих медіа та у сфері платформ спільного доступу до відео поки що не надходило.

Із переліком поданих заяв у робочі групи можна ознайомитися за посиланням.

Як повідомляв ІМІ, 16 жовтня 2023 року Національна рада повідомила про початок процедури створення органів спільного регулювання в трьох сферах – онлайн-медіа, аудіовізуальних медіасервісів та аудіальних медіасервісів.

30 січня 2023 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення опублікувала процедуру створення органів спільного регулювання.

Система спільного регулювання – це система, що поєднує функції та засоби державного регулювання і галузевого саморегулювання. 

Мета – забезпечення участі суб’єктів у сфері медіа в розробленні та визначенні вимог до змісту інформації, яка поширюється медіа, і недопущення цензури та зловживання свободою слова.

Членом органу спільного регулювання може стати будь-який ліцензіат, реєстрант, об’єднання підприємств – суб’єктів у відповідній сфері медіа.

П’ять органів співрегулювання – аудіовізуальні медіасервіси, аудіальні медіасервіси, друковані медіа, онлайн-медіа та платформи спільного доступу до відео. Для створення органів спільного регулювання утворюються робочі групи, які мають забезпечити організацію та проведення установчих загальних зборів із представників суб’єктів у сфері медіа та розробити проєкти статутів п’ятьох органів співрегулювання.

Liked the article?
Help us be even more cool!