ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На українську журналістику чекають тектонічні зміни – Вадим Карп'як

21.10.2022, 10:12
Фото – ictv.ua
Фото – ictv.ua

На українську журналістику чекають тектонічні зміни. Зникнення однієї з найбільших медіагруп України це вже засвідчило.

Про це в інтерв'ю ICTV заявив журналіст, телевізійний ведучий Вадим Карп'як.

На його думку, це не останнє таке зникнення.

"Телевізійний ринок України був дуже великий. Дуже потужний і на рівні Центрально-Східної Європи. Можливо, він не зовсім відповідав стану економіки, але українське телебачення було дуже яскравим у порівнянні із сусідами. Я з Бучі й знаю людей, які сиділи там у підвалах та шукали в медіа інформацію про евакуаційні коридори. Люди, які сиділи в Катюжанці, шукали про евакуаційні коридори в Катюжанці. А центральні медіа не могли їм цього дати. Телемарафон не може інформаційно задовольнити всі населені пункти. Для цього мають бути місцеві джерела. І це про те, про що варто думати, бо наше медіаполе було занадто централізоване", – сказав журналіст.

Він зазначив, що журналістика війни відрізняється ще більшою відповідальністю за сказане. Адже медіа мають балансувати між інформуванням, уникненням чуток і несіянням зради. Часто це вимагає самообмежень від журналістів.

"Погодьтеся, коли у твоєму в ефірі військовий, мусиш розуміти, що його можна питати, а що не можна. Запитання: "А через скільки звільнять Херсон?" безсенсове. Хоча люди часто саме так і формулюють свої запити. Але жоден військовий не візьметься цього спрогнозувати. Бо це сукупність факторів, що залежать не лише від Збройних сил України. І тому журналіст повинен постійно думати, як він формулює ці запитання", – зауважив Вадим Карп'як.

Він додав, що в мирний час цей контроль з формулюваннями простіший.

"Ти можеш ніби допитувати, вимагати відповіді. Від твого допитування не залежить життя людей. А зараз може трапитися так: будеш дотискати якогось військового, і він тобі щось скаже, але це використає ворог. А це життя людей, наших захисників", – пояснив ведучий.

Як повідомляв ІМІ з посиланням на заступницю міністра оборони Ганну Маляр, західні партнери вражені, що Україна не запроваджує військової інформаційної цензури. 

Liked the article?
Help us be even more cool!