ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міжнародна федерація журналістів закликає владу України переглянути закон про медіа

13.01.2023, 12:34
Фото – МФЖ
Фото – МФЖ

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) закликає владу України переглянути новий Закон “Про медіа” та розпочати діалог із журналістськими спілками та медіасектором. Про це йдеться в заяві Міжнародної федерації журналістів, оприлюднений 12 січня.

Федерація зазначає, що приєднується в цьому заклику до Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ). 

У федерації вважають, що президент Володимир Зеленський підписав “суперечливий закон”, який розширює повноваження уряду щодо контролю над медіа, ставить під загрозу свободу преси та плюралізм ЗМІ в країні. 

“Свобода та плюралізм ЗМІ в Україні поставлені під загрозу через Закон “Про медіа”, поданий до парламенту у 2020 році та ухвалений 13 грудня 2022 року, який посилює державний контроль над інформацією. Закон наділяє регулятора, Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, члени якої призначаються президентом і Верховною Радою, ширшими повноваженнями щодо українського медіаландшафту”, – йдеться в заяві.

МФЖ зазначає, що закон про медіа надає право Нацраді без судового розгляду тимчасово забороняти роботу інтернет-ЗМІ та вимагати від інтернет-провайдерів блокувати доступ до інтернет-видань, видавати розпорядження редакціям обов'язкові до виконання, регулювати роботу операторів кабельного та онлайн-телебачення, а також скасовувати реєстрацію друкованих ЗМІ.

Генеральний секретар МФЖ Ентоні Беллангер зазначив, що закон матиме негативний вплив на свободу слова. “Ми надзвичайно стурбовані авторитарним дрейфом української влади щодо ЗМІ та журналістів. Хоча нове законодавство покликане імплементувати європейську директиву, воно може створити системні проблеми для демократії в Україні, оскільки розширює державний контроль над медіа. Ми закликаємо уряд переробити закон, почати обговорення з журналістськими організаціями та ЗМІ. Не може бути демократії без незалежної журналістики”, –  заявив він.

Як повідомляв ІМІ, міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” привітала ухвалення Україною нового закону про медіа та підписання його президентом Володимиром Зеленським попри виклики, пов'язані з війною. 

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон “Про медіа” 29 грудня 2022 року. Верховна Рада ухвалила закон №2693-д “Про медіа” в другому читанні й у цілому 13 грудня 2022 року. 

У першому читанні парламент підтримав законопроєкт №2693-д “Про медіа” 30 серпня.

12 грудня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики зменшив у законопроєкті “Про медіа” норму про тимчасове блокування незареєстрованих онлайн-ЗМІ з місяця до 14 днів. 

23 червня глави держав та урядів ЄС ухвалили рішення про надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС. Однією з вимог є ухвалення закону про медіа.

Liked the article?
Help us be even more cool!