ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Мін'юст долучать до перевірки договору УПЦ МП на оренду майна Нижньої лаври

12.01.2023, 12:03
Фото - slovoidilo.ua
Фото - slovoidilo.ua

Міністерство юстиції долучать до перевірки договору УПЦ МП на оренду майна Нижньої лаври. Про це Укрінформу повідомила заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

За її словами, у договорі оренди на майно Нижньої лаври, укладеного з УПЦ МП у 2013 році, не вказано строків завершення оренди, що може вважатися юридичним порушенням. “У випадку з Верхньою лаврою просто закінчився договір, і його не продовжили... Щодо Нижньої лаври – було ухвалено розпорядження Кабміну (у 2013 році. – Ред.), і в самому договорі оренди не вказано термін, коли він спливає. Навіть якщо оренда безстрокова – так і має бути вказано в документі, а там цього немає”, – сказала Кравчук.

Депутатка зазначила, що до перевірки долучать фахівців Міністерства юстиції, які проаналізують процесуальну частину: “Чи є певні невідповідності цього договору чинному законодавству, бо насправді будь-який договір має мати якісь терміни”.

Водночас Кравчук зазначила, що результати діяльності Міжвідомчої робочої групи, яка напрацьовує пропозиції, пов'язані з діяльністю церков, стануть відомі наприкінці січня.

Зокрема, за її словами, уряд наразі працює над проєктом закону, що дозволить у судовому порядку забороняти діяльність релігійних організацій, підпорядкованих країні-агресору.

“Є депутатські напрацювання, але ми чекаємо реєстрації законопроєкту від Кабміну, над яким працює Мін’юст і є Державна служба з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС). Цей текст на фінальній стадії. Він має ще пройти опрацювання з різними відомствами. Я сподіваюся, що в січні він з’явиться”, – сказала Кравчук.

Також від ДЕСС очікуються результати перевірки УПЦ МП на відповідність церковним канонам, включно з визначенням зв’язків з Москвою та РПЦ. Також МКІП презентує висновки щодо наявності порушень пам'яткоохоронного законодавства, зокрема “з питання реставраційних робіт – чи відбувалися вони з відповідними дозволами, з питань будівництва й знесення споруд”.

Нагадаємо, 5 січня Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської лаври повернули державі. У цих двох культових споруд, розташованих на території заповідника “Києво-Печерська лавра”, закінчився термін дії договору оренди. 

7 січня предстоятель ПЦУ вперше провів богослужіння в Києво-Печерській лаврі. Воно стало можливим після того, як держава повернула у свою власність Свято-Успенський собор і Трапезну церкву.

Liked the article?
Help us be even more cool!