ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської лаври повернули державі

05.01.2023, 15:16
Фото – slovoidilo.ua
Фото – slovoidilo.ua

Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської лаври повернули в користування державі. Про це повідомляється на сайті Міністерства культури та інформаційної політики.

Сьогодні, 5 січня, завершила роботу Комісія для приймання-передання Успенського собору та Трапезної церкви від Української Православної Церкви до держави. У цих двох культових споруд, розташованих на території заповідника “Києво-Печерська лавра”, закінчився термін дії договору оренди. 

На сьогоднішнє, останнє засідання комісії не з’явився митрополит Павло, який мав підписати Акт повернення будівель з боку УПЦ. Утім, зазначає Мінкультури, відмова від такого підписання не є перешкодою для повернення державного майна. Відсутність митрополита Павла запротокольовано членами комісії, а сам акт, що підписаний з боку заповідника, надіслано іншій стороні на ознайомлення. 

Комісія працювала з 2 січня, вона працювала над інвентаризацією майна, а також складанням акта технічного огляду двох будівель.

Свято-Успенська Києво-Печерська лавра з 1990 року входить до списку об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО. Трапезна церква є пам’яткою архітектури національного значення.

Як повідомляв ІМІ, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що відомство рекомендуватиме не продовжувати оренду Успенського собору і Трапезної церкви Києво-Печерської лаври для УПЦ МП.

Раніше намісник Свято-Успенської Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь) звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням не забирати в Української православної церкви Московського патріархату два храми на території лаври.

1 грудня президент Володимир Зеленський застосував персональні санкції щодо представників релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації. 

Рада національної безпеки та оборони доручила Кабінету Міністрів запропонувати Верховній Раді заборонити діяльність Української православної церкви Московського патріархату в Україні, а також ініціювала перевірку законності перебування УПЦ МП в Києво-Печерській лаврі.

3 грудня СБУ опублікувала перелік з 10 осіб, які потрапили до санкційного списку РНБО. Серед них, зокрема, клірик УПЦ МП, ексдепутат Вадим Новинський та намісник Києво-Печерської лаври Павло (Петро Лебідь).

СБУ останніми місяцями проводила безпекові заходи на об’єктах УПЦ МП по всій Україні. Під час слідчих дій правоохоронці виявляли антиукраїнські матеріали, російську пропаганду, підозрілих осіб на територіях УПЦ МП тощо.

Liked the article?
Help us be even more cool!