ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

КЖЕ висловила публічний осуд журналістці каналу "Київ" за цькування хлопця через вміст телефону

17.10.2022, 17:19

Комісія з журналістської етики висловила публічний осуд журналістці телеканалу “Київ” Анжеліці Музиченко, яка в сюжеті цькувала порушника комендантської години через порнографічний контент на його телефоні. Про це повідомляється на сайті комісії.

Скарги на сюжет “Нічні вартові”, який вийшов 6 жовтня, КЖЕ отримала від Ангеліки Мачули та Яни Кубишкіної. Журналістка супроводжувала нічні патрулі, які наглядають у Києві за дотриманням громадянами комендантської години. У сюжеті вона нарікала на відсутність законодавчих механізмів притягнення порушників правового режиму воєнного стану до відповідальності. В одного з порушників комендантської години, 23-річного хлопця, у телефоні знаходять фото та відео порнографічного характеру, причому вміст телефону демонструється на камери. Хлопцеві ставлять незручні питання та змушують відтискатися перед поїздкою до відділку.

Заявниці вважають, що поведінка журналістки та демонстрація в ефірі телеканалу приватних фото з телефона одного з порушників комендантської години без його явної на це згоди порушує вимоги щодо поваги до приватного життя фігуранта сюжету.

КЖЕ нагадала, що телеканал “Київ” надав свою публічну офіційну позицію щодо випуску в ефір цього сюжету. Представники телеканалу зазначили, що регулярно порушують у своїх програмах питання недотримання комендантської години, але категорично не згодні з показаним епізодом у цьому сюжеті та показом в ефірі особистої інформації хлопця. Канал визнав, що цей матеріал не відповідає журналістським стандартам, неупередженості, внутрішнім редакційним правилам та поняттям етики, є втручанням в особисте життя та порушенням прав людини. Представники телеканалу попросили вибачення у фігуранта сюжету та відсторонили журналістку від роботи.

Комісія з журналістської етики зазначає, що Анжеліка Музиченко у своєму сюжеті показала хлопця, акцентуючи на тому, що в нього в телефоні знайшли фото та відео порнографічного змісту. Хоча загальна тема сюжету є предметом публічного інтересу, а телеканал, показуючи порушників, виконує соціальну функцію заклику до дотримання правопорядку під час війни, показ таких деталей є невиправданим. Також невиправданою є демонстрація вмісту телефона хлопця великим планом для матеріалу, вважає КЖЕ.

Крім того, своїми запитаннями журналістка ставила фігуранта сюжету в ще більш некомфортне становище, змушуючи його виправдовуватися за діяння, яке не є протиправним. 

З огляду на це комісія вважає, що Анжеліка Музиченко не змогла досягнути належного балансу між правом на приватність порушника комендантської години та висвітленням теми, що становить публічний інтерес. Тому комісія доходить висновку про наявність у сюжеті порушень вимог пункту 3 кодексу (захист права на повагу до приватного життя осіб, що можуть ставати героями матеріалів у медіа), що визнає і телеканал. 

Також комісія вважає, що в сюжеті допущено порушення і пункту 18 Кодексу етики українського журналіста (вимоги щодо захисту приватності). Зокрема, що в сюжеті показано обличчя неповнолітніх порушників комендантської години, а також їхнє “покарання” через виконання відтискань. Журналістка окремо наголошує на тому, що неповнолітні перебувають у стані алкогольного сп’яніння. Незважаючи на те що неповнолітні фігуранти сюжету справді порушують законодавство, надмірна деталізація їхньої провини та розкриття їхньої ідентичності в сюжеті не є пропорційними. Сюжет може завдати шкоди їхній репутації як зараз, під час особливого режиму воєнного стану, так і в майбутньому. 

З огляду на своєчасну реакцію та визнання телеканалом власної провини в порушенні вимог журналістської етики, КЖЕ висловила публічний осуд лише журналістці, яка підготувала сюжет до ефіру та не здійснила жодних публічних дій щодо визнання власної провини.

Крім того, комісія наголосила на тому, що право на приватність особи має поважатися незалежно від її походження чи соціального статусу, факту вчинення нею правопорушення та грубості такого правопорушення.

Liked the article?
Help us be even more cool!