ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Іноді судова система сприймає журналістів як перешкоду – в.о. голови Вищої ради правосуддя

28.04.2021, 15:16
Фото – hromadske.volyn.ua
Фото – hromadske.volyn.ua

Судова влада не зовсім готова розуміти суспільну важливість роботи журналістів й іноді сприймає їх як перешкоду. Цей конфлікт треба вирішувати шляхом обговорення проблем або законодавчими актами.

Про це сказав в.о. голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький 28 квітня під час онлайн-дискусії Інституту масової інформації “Свобода преси. Український контекст”.

Він розповів, що Вища рада правосуддя (ВРП) ще в березні 2020 року затвердила положення, яким визначила рекомендації для судів щодо доступу до засідань: на їхній підставі судді мають допускати вільних слухачів до судових процесів, де це дозволяє процесуальне законодавство. 

Коментуючи проблему з обмеженням доступу журналістів до засідань, Маловацький зазначив, що в кримінально-процесуальному законодавстві передбачено: якщо одна зі сторін заперечує проти присутності слухачів, відеотрансляції, то суддя зобов’язаний ухвалити рішення про закритий режим засідання. Але тільки у випадках, коли це передбачає закон.

“Журналісти є містком між судовою владою і суспільством. Вони можуть донести нейтральну інформацію про процесуальні рішення та будь-які інші події в суді. Адже інколи судова влада не може пояснити певні речі. Судді ніколи не були привчені до пояснення рішень, які вони ухвалюють. Маю визнати, що є такі рішення, які зрозуміти неможливо. Журналісти й попит на інформацію перебувають у ХХІ і навіть ХХІІ столітті, а судова влада не зовсім готова розуміти суспільну важливість роботи журналістів й іноді сприймає їх як перешкоду. Цей конфлікт треба вирішувати шляхом обговорення проблем або законодавчими актами”, – пояснив Маловацький.

Він повідомив, що Вища рада правосуддя запровадили ініціативу щодо налагодження контакту з пресою. 

“Ми при Вищій раді правосуддя запровадили ініціативу, будемо також запрошувати журналістів. Ми намагаємося проводити курс, щоб журналісти могли пояснити свою точку зору суддям, а судді могли почути іншу альтернативну точку зору, крім суддівської спільноти. Для того, щоб налагодити якийсь адекватний контакт. Тому що, я кажу, що  не існує узагальненого рецепту спілкування з  пресою. На жаль, його потрібно виробляти”, - сказав він.

Як повідомляв ІМІ, 28 квітня керівниця медійного проєкту Watchers Ольга Худецька повідомила, що під час карантину журналісти стикаються з безпідставним обмеженням доступу до судових засідань. 

1 квітня ІМІ звернувся із заявою до Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Ради суддів України та Верховного Суду через неправомірне обмеження прав журналістів у судах. 

ІМІ зафіксував неодноразові випадки недопуску журналістів на відкриті судові засідання без належних правових підстав. Особливо це стосується резонансних справ, які є предметом підвищеного суспільного інтересу. Інститут масової інформації закликав вищі органи суддівського самоуправління та нагляду забезпечити припинення практики неправомірного вибіркового недопуску журналістів на відкриті судові засідання; притягнути суддів, які припустилися неправомірного обмеження прав журналістів, порушення вимог гласності судового процесу, до передбаченої законом дисциплінарної або іншої юридичної відповідальності.

20 квітня Рада суддів України повідомила, що тимчасове обмеження доступу до судових засідань осіб, які не є учасниками судових процесів, обґрунтоване насамперед необхідністю гарантувати безпеку та здоров'я громадян під час пандемії COVID-19.

Liked the article?
Help us be even more cool!