ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

90% відкритих судових засідань під час карантину стали закритими – журналістка Ольга Худецька

28.04.2021, 15:10
Фото – kyiv.gp.gov.ua
Фото – kyiv.gp.gov.ua

Під час карантину журналісти стикаються з безпідставним обмеженням доступу до судових засідань. Про це повідомила керівниця медійного проєкту Watchers Ольга Худецька 28 квітня під час онлайн-дискусії Інституту масової інформації “Свобода преси. Український контекст”.

“90% відкритих судових засідань під час карантину стали закритими. У кожному суді Києва є наказ про повний або вибірковий недопуск слухачів. Він спирається на зміни до ст. 27 Кримінального процесуального кодексу, які передбачають лише те, що суддя може не допустити на засідання конкретну людину, чия присутність може становити загрозу. Головне науково-експертне управління Верховної Ради попереджало, що це може стати підставою для ручного керування і зловживань з боку судів, – так і сталося”, – зазначила Худецька.

За її словами, попри такі накази журналісти ніколи не знають достеменно, чи пустять їх на засідання. Їх змушують писати не передбачені законом клопотання, але критеріїв допуску не існує, тому зловживання дуже поширені. Журналістів можуть не пропустити на підставі того, що вони не надали електронного підпису чи не подали заяви в письмовій формі.

Як повідомляв ІМІ, 1 квітня Інститут масової інформації звернувся із заявою до Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Ради суддів України та Верховного Суду через неправомірне обмеження прав журналістів у судах. 

ІМІ зафіксував неодноразові випадки недопуску журналістів на відкриті судові засідання без належних правових підстав. Особливо це стосується резонансних справ, які є предметом підвищеного суспільного інтересу. Інститут масової інформації закликав вищі органи суддівського самоуправління та нагляду забезпечити припинення практики неправомірного вибіркового недопуску журналістів на відкриті судові засідання; притягнути суддів, які припустилися неправомірного обмеження прав журналістів, порушення вимог гласності судового процесу, до передбаченої законом дисциплінарної або іншої юридичної відповідальності.

20 квітня Рада суддів України повідомила, що тимчасове обмеження доступу до судових засідань осіб, які не є учасниками судових процесів, обґрунтовано насамперед необхідністю гарантувати безпеку та здоров'я громадян під час пандемії COVID-19. 

23 березня журналістку медійного проєкту Watchers.Media Аліну Кондратенко не пустили на засідання Печерського районного суду міста Києва щодо обрання запобіжного заходу ветерану Владиславу Гранецькому-Стафійчуку (Сорду) за події на акції під Офісом президента.

26 березня журналістку медійного проєкту Watchers.Media Аліну Кондратенко та кореспондента УНІАН Дмитра Хилюка не пустили на засідання Печерського районного суду міста Києва. На засіданні суду обирався запобіжний захід активісту Роману Ратушному за підозрою в хуліганстві під час акції протесту під Офісом президента 20 березня. Відмову аргументували карантинними обмеженнями й відсутністю журналістів у списку. Натомість пустили журналістів 5 каналу, 1+1, інтернет-видання “Ґрати”, НСТУ, 4 каналу.

30 березня журналістку медійного проєкту Watchers.Media Аліну Кондратенко не пустили на засідання Дарницького районного суду міста Києва, аргументувавши відмову карантинними обмеженнями. На засіданні розглядалася справа стосовно двох обвинувачених у викраденні та вбивстві активіста й учасника Самооборони Євромайдану Черкаської області, журналіста Василя Сергієнка.

Liked the article?
Help us be even more cool!