ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Freedom House закликає Байдена обговорити із Зеленським два питання, від яких залежить демократія України

30.08.2021, 15:13
Фото – Freedom House
Фото – Freedom House

Міжнародна правозахисна організація Freedom House закликає Президента США Джо Байдена зосередитися, зокрема, під час зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським на питаннях боротьби з дезінформацією за допомогою підходу, який ґрунтується на правах людини та захисті свободи вираження поглядів, і розв'язанні проблеми безкарності за насильство проти вразливих груп, журналістів та активістів.

Про це йдеться в листі Freedom House, оприлюдненому 30 серпня на фейсбук-сторінці організації.

Ці питання, зазначає організація, є ключовими для сильної демократичної України.

Організація зауважує, що Зеленський “продовжує використовувати органи виконавчої влади, нехтуючи судовим контролем, для накладення санкцій на засоби масової інформації, технологічні платформи, журналістів та вебсайти під приводом захисту національної безпеки та боротьби з дезінформацією”. 

Freedom House вважає, що “будь-яка спроба боротися з дезінформацією має ґрунтуватися на верховенстві права та захищати права людини”. Також організація рекомендує Байдену надати підтримку Зеленському, закликавши Конгрес підтримати свободу вираження поглядів в Україні, з особливим акцентом на пошуку тих політичних рішень у боротьбі з дезінформацією, які ґрунтуються на правах людини та верховенстві права.

Також організація зазначає, українська демократія залишатиметься крихкою, якщо справедливість не слугує людям, а безкарність за насильство, спрямоване проти меншин та активістів, залишається без уваги. 

Водночас Freedom House наводить дані Інституту масової інформації, який лише протягом першої половини 2021 року задокументував 97 випадків порушення прав журналістів. Понад три чверті з них були пов’язані з фізичною агресією. 

Також Freedom House звертає увагу на те, що представниці та представники ЛГБТКІ спільноти, активіст(к)и за права жінок та роми в Україні також стикаються із систематичними погрозами, залякуваннями та розкриттям особистих даних в інтернеті. Нападники здебільшого не притягаються до відповідальності. 

“Ми просимо президента Байдена закликати президента Зеленського зайняти тверду позицію щодо засудження ненависті та насильства проти вразливих груп населення в Україні, а також сприяти розробленню законодавчої ініціативи, яка б запроваджувала заборону державним органам надавати фінансову чи іншу допомогу праворадикальним групам, які підтримують насильство”, – йдеться в листі.

Як повідомляв ІМІ, 21 серпня Президент України Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) від 20 серпня “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”.

20 серпня Рада нацбезпеки і оборони запровадила санкції проти подружжя Шаріїв – Анатолія і Ольги та головного редактора видання “Страна.ua” Ігоря Гужви. Під заборону також потрапили сайти Страна.ua, Шарій.net, а також сторінки зазначених ресурсів у соціальних мережах.

Крім того, під санкції РНБО потрапили ТОВ “Ера-медіа”, “Бегемот Медіа” та інформаційного агентства Only News. Їх пов'язують з нардепом Андрієм Деркачем, проти якого також введено санкції.

Liked the article?
Help us be even more cool!