ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фільм "Коли в Бучу прийшла весна" здобув нагороду на фестивалі в Торонто

09.05.2023, 16:26
Фото – imdb.com
Фото – imdb.com

Українсько-німецька стрічка "Коли в Бучу прийшла весна", знята режисерським подружжям, українкою Мілою Тешаєвою та німцем Маркусом Ленцем, отримала нагороду на Hot Docs у Торонто, йдеться на сайті фестивалю.

"Коли в Бучу прийшла весна" став найкращим документальним фільмом середнього метражу (mid-length film / фільми від 30 хвилин до години. – Ред.) за опитуванням глядацької аудиторії.

Фільм знято в перші тижні після звільнення Бучанського району. Режисери-документалісти Міла Тешаєва та Маркус Ленц проводили знімання в Бучі, Ірпені та Бородянці з початку квітня до середини травня 2022 року.

У фільмі зображена історія звільненого від окупантів містечка Буча під Києвом, про яке дізнався весь світ після того, як правда про страшні воєнні злочини росіян відкрилася всім. 

"Ця стрічка – один з найраніше завершених фільмів про війну Росії в Україні – проливає світло на один аспект воєнних дій, котрий ми нечасто бачимо, а саме наведення ладу та піклування про все, що вдалося зберегти. Прибирання уламків, ідентифікація тіл – ці сцени прості. Проте місцеві також загоюють внутрішні рани: колись щільні родинні зв’язки тепер розірвані. Політики починають говорити про трибунали, а пари готуються до весіль. Ця хроніка раннього періоду війни з повагою й відвертістю свідчить про волю народу, котрий возз’єднується наново, поки проростає трава", – йдеться в описі фільму на сайті фестивалю.

Третє місце в загальному голосуванні посів фільм Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі". Разом із двома колегами по Associated Press Василісою Степаненко та Євгеном Малолєткою 24 лютого 2022 року він вирушив у Маріуполь. Вони приїхали якраз перед тим, як на місто почали падати перші бомби, коли вулиці ще були тихими. 

"Єдині міжнародні репортери в обложеному місці, вони фіксували дії Росії. Сцени фільму приголомшують. Смерті дітей. Руйнування пологового будинку. Рішення додати такий важкий для сприйняття матеріал у стрічку одразу стає зрозумілим, коли картини реальних жахів перемежовуються з уривками російських новин, де заявляють, що всі іноземні репортажі є "повністю постановними" фейками. Цей гнітючий щоденник війни здобув премію глядацьких симпатій на фестивалі Sundance у номінації "Світове документальне кіно" і є обов’язковим до перегляду", – йдеться в описі фільму.

Дебют картини відбувся 12 листопада в межах Міжнародного фестивалю документального кіно в Амстердамі (IDFA).

Як повідомляв ІМІ, українські журналісти Євген Малолєтка, Мстислав Чернов та Василіса Степаненко, які знімали в оточеному Маріуполі, стали лауреатами Пулітцерівської премії – 2023. 

Liked the article?
Help us be even more cool!