ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

DW вдалося евакуювати своїх співробітників з Афганістану

10.09.2021, 15:06
Фото - Hussain Ali/Pacific Press Agency
Фото - Hussain Ali/Pacific Press Agency

Десять кореспондентів Deutsche Welle, з них одна журналістка, змогли виїхати 3 вересня зі своїми родинами з Афганістану. 

Про це повідомляє 10 вересня DW.  

Загалом 72 особи було евакуйовано через пакистанський кордон. Це сталося через тиждень після того, як сили коаліції залишили країну, що потрапила під контроль талібів. Коли декілька спроб вивезти своїх людей літаком провалилися, DW стало шукати інші можливості. Журналісти та їхні родини провели декілька днів та ночей неподалік від Північного в’їзду до аеропорту.

Як пише видання, стан безпеки в країні, й особливим чином, на кордоні з сусідніми країнами було вкрай важко оцінити. У п’ятницю, 3 вересня, вся група нарешті змогла в’їхати до Пакістану через пропускний пункт в Торкгамі (в 180 кілометрах від Кабулу).

Генеральний директор DW Петер Лімбург висловив свою вдячність усім тим, хто сприяв цій операції. 

“Я хотів би подякувати німецькому уряду, міністру іноземних справ, а також посольству Німеччини у Пакістані та багатьом політичним фігурам, без кого ця евакуація не могла б здійснитися, - сказав він. – Також ми вдячні цілеспрямованості Катара, який доклав величезних зусиль заради наших колег”. Також Петер Лімбург згадав владу в Ісламабаді, яка надала дозвіл на перетинання кордону. 

DW зауважує, що для евакуйованих німецьких журналістів - це перший крок на шляху додому. Надалі вони допомагатимуть редакції продовжувати в режимі нон-стоп висвітлювати події в Афганістані. 

Проте в Афганістані ще залишилися члени родин співробітників бонської редакції DW, вони чекають на евакуацію. Наразі медіакомпанія проводить перемовини з владою в Німеччині та закордонними партнерами, аби евакуювати членів родин співробітників DW служб мовами пушту і дарі.  

Як повідомляв ІМІ, на початку вересня у Кабулі (Афганістан) бойовики руху “Талібан” пострілами розігнали протестувальників біля посольства Пакистану та заарештували кількох афганських журналістів, які висвітлювали демонстрацію.

30 серпня близько 150 афганських журналістів звернулися до ООН, міжнародної спільноти, правозахисних організацій та платформ підтримки ЗМІ з проханням урятувати їх від талібів.

24 серпня міжнародна правозахисна організація “Репортери без кордонів” заявила, що рух “Талібан”, який захопив владу в Афганістані, неофіційно встановлює суворі обмеження для ЗМІ, хоча публічно таліби пообіцяли захищати журналістів і поважати свободу преси.

25 серпня таліби побили в Кабулі репортера одного з найбільших телеканалів країни TOLOnews Зіара Яада та його оператора під час знімання репортажу.

Liked the article?
Help us be even more cool!