ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Члени Ради зі свободи слова закликали Президента відреагувати на ситуацію з Мендель для владнання комунікації

08.10.2019, 14:42
Фото – nv.ua
Фото – nv.ua

Члени Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України вважають, що відсутність реакції на інциденти з прессекретаркою Президента Юлією Мендель може породити недовіру між владою та журналістами. Про це йдеться в заяві членів ради, повідомляє “Детектор медіа”.

Наводимо повний текст заяви членів Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України:

“Представники медіа та медійних громадських організацій, що були делеговані до складу Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України, звернули увагу Президента на суспільний резонанс довкола фактів, що свідчать про відсутність налагодженої належним чином комунікації з боку Офісу Президента заради інформування суспільства. Прессекретарка Президента та інші члени команди припускаються помилок, які викликають суспільний резонанс та негативні реакції як у журналістської спільноти, так і в суспільстві. Через недокомунікацію із журналістами багато важливих політичних питань або залишаються поза увагою суспільства, або інтерпретуються в специфічний спосіб, що породжує додаткові лінії розколу в самому суспільстві.

Минулого тижня провідні впливові журналістські та медійні організації висловили публічні заклики до Президента та Офісу Президента України, зокрема зробити відповідні висновки, надавши відповіді на звернення, які були подані до Офісу Президента. Окремі дії пані Ю. Мендель містять ознаки перешкоджання журналістам у здійсненні ними професійної діяльності, що є неприпустимим для державних службовців. Але, на жаль, ключові особи не почули аргументів та не шукають діалогу.

Ми вважаємо важливим налагодження такого діалогу та готові виступити медіаторами. Відсутність реакції на подібні події може породити недовіру між владою та журналістами. Враховуючи необхідність налагодження необхідного рівня комунікації між журналістами та пресслужбою Президента, закликаємо Президента вжити заходів для покращення такої комунікації та уникнення подібних ситуацій у подальшому. Всі, хто зацікавлений у консолідації суспільства, мають зробити все належне задля владнання комунікації та запобігання конфліктам”.

Заяву підписали: Олександр Бурмагін, Ірина Городецька, Діана Дуцик, Тетяна Лебедєва, Вадим Міський, Світлана Остапа, Тетяна Попова, Сергій Томіленко, Сергій Штурхецький.

Як повідомляв ІМІ, у вересні в Києві прессекретарка Президента Юлія Мендель відштовхнула кореспондента Радіо Свобода Сергія Андрушка, аби захистити Володимира Зеленського від запитання журналіста. 

Зі свого боку Юлія Мендель зазначила, що не штовхала Сергія Андрушка, і додала, що журналісти не мають порушувати безпеки першої особи.

Радіо Свобода опублікувало повне відео інциденту.

27 вересня журналіст Радіо Свобода Крістофер Міллер та журналістка видання “Лівий берег” Наталія Шимків повідомили, що нещодавно також зіткнулися з подібною поведінкою прессекретарки Президента Юлії Мендель.

30 вересня Медіарух та інші представники медіа закликали Президента України Володимира Зеленського особисто публічно відреагувати на загрозливу тенденцію перешкоджання роботі журналістів та медіа з боку працівників Офісу Президента.

30 вересня неформальна спільнота незалежних журналістів “Ініціатива 34” виступила з вимогою звільнення речниці Президента України Юлії Мендель через “непрофесійну та неетичну” поведінку щодо журналістів.

1 жовтня на брифінгу Президент України Володимир Зеленський пожартував щодо скандалу за участю його прессекретарки Юлії Мендель, запитавши у речниці: “Ви нікого не штовхали, Юль?”

7 жовтня журналіст Данило Яневський звернувся до Солом’янського управління поліції із заявою щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів Радіо Свобода Сергія Андрушка та Крістофера Міллера з боку речниці президента України Володимира Зеленського Юлії Мендель.

16 вересня в Офісі Президента відбулися установчі збори Ради з питань свободи слова та захисту журналістів. До складу Ради увійшли 15 членів: шестеро представників медіа, шестеро представників медійних громадських організацій, а також по одному представнику від Офісу Президента України, Національної спілки журналістів України, Незалежної медіапрофспілки України.

Liked the article?
Help us be even more cool!