ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Авторів портретно-психологічної експертизи в справі Шеремета притягли до відповідальності

01.09.2020, 10:09
Фото – Громадське
Фото – Громадське

Авторів портретно-психологічної експертизи в справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Юрія Ірхіна й Андрія Семенця притягнули до дисциплінарної відповідальності. Про це повідомив адвокат підозрюваної Юлії Кузьменко Тарас Безпалий, інформує ZMINA.

Експертиза, яку підготували працівники Центральної експертно-кваліфікаційної комісії та яка була єдиним доказом причетності до злочину підозрюваної Кузьменко, викликала сумніви в захисту, а тому в січні поточного року адвокати опублікували її спростування. Згідно з висновками незалежних експертів:

– психологічна експертиза МВС досліджувала суто рухові характеристики, які самі по собі не можуть бути предметом психологічної експертизи, адже офіційних методик такого дослідження немає, а справжня психологічна експертиза відеозображення мала б досліджувати міміку та пантоміміку тощо, але цього зроблено не було;
– у портретній частині експертизи випущено цілий етап з методики дослідження, зокрема не описано зображення, його якість, не описано зовнішності та окремих її рис, не визначено вікової групи та антропологічного типу, не описано зачіски тощо.
“Не вказані описові й кількісні ознаки обличчя та його частин, їх числові співвідношення (пропорції), зображення не приведені до одного масштабу та порівнюються з різних ракурсів, накладені зображення двох осіб насправді відрізняються контурами, не вказано, чим саме, якими ознаками чи вимірюваними характеристиками збігаються риси, які названо візуально схожими, а також не врахована частота ознак зовнішності. Чим рідше зустрічається ознака в популяції, тим її присутність вагоміша, чим частіше – тим менш вагома вона для порівняння”, – перелічували захисники прогалини в експертизі правоохоронців.

Водночас після заяви Безпалого про дисциплінарне покарання для експертів Ірхіна та Семенця в МВС заявили, що автори експертизи не вийшли за межі компетенції та надали об’єктивний письмовий висновок.

“ЦЕКК оцінювала не суть експертних висновків, а дотримання процедур. За результатами оцінювання дотримання процедур у комісії виникли певні зауваження. Питання про оскарження рішення ЦЕКК буде вирішено після його отримання”, – заявили у відомстві.

Відомо, що експерт Юрій Ірхін готував експертизу моральних страждань колишнього заступника голови адміністрації Віктора Януковича Андрія Портнова, які він оцінив у 1,8 млн грн.

Як повідомляв ІМІ, 25 серпня Шевченківський районний суд Києва розпочав підготовче судове засідання в межах розгляду справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета

18 серпня Антоненку і Кузьменко вручили обвинувальні акти, а обвинувальний акт щодо Дугарь лишився в прокурора.

Як повідомляв ІМІ, 12 серпня Київський апеляційний суд залишив під вартою ветерана АТО, музиканта Андрія Антоненка, який є фігурантом справи про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Печерський районний суд Києва в липні продовжив на два місяці запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для Антоненка.

11 серпня Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід підозрюваній у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета Юлії Кузьменко з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.

Павло Шеремет загинув у Києві 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що Національна поліція затримала та оголосила підозру фігурантам справи щодо вбивства Павла Шеремета. 

Того ж дня на брифінгу за участю президента Володимира Зеленського заступник голови Національної поліції – начальник кримінальної поліції Євген Коваль назвав п'ятьох підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета: сержант Сил спеціальних операцій Андрій Антоненко, військовий медик Яна Дугарь, волонтер Юлія Кузьменко та ветерани збройного конфлікту на Донбасі Інна і Владислав Грищенки.

Коваль повідомив, що вибухівку під автомобіль журналіста Павла Шеремета підклали музикант і доброволець АТО Андрій Антоненко та лікарка й волонтерка Юлія Кузьменко.

Слідство вважає основною версією вбивства журналіста Павла Шеремета дестабілізацію соціально-політичної ситуації в країні.

21 травня фігурантам справи про вбивство журналіста Павла Шеремета – Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь – змінили підозри.

22 травня поліція завершила розслідування щодо трьох підозрюваних у виконанні вбивства Шеремета.

1 червня слідчі Нацполіції відкрили для ознайомлення 38 томів матеріалів досудового розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета адвокатам підозрюваних Яни Дугарь, Юлії Кузьменко та Андрія Антоненка.

Liked the article?
Help us be even more cool!