ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Апеляційний суд скасував закриття справи щодо обвинуваченого в підпалі авто "Схем"

22.09.2021, 11:19
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Апеляційний суд Києва скасував рішення Броварського міськрайонного суду Київської області, який у червні 2021 року закрив справу обвинуваченого в підпалі автівки водія програми журналістських розслідувань “Схеми: корупція в деталях” Бориса Мазура, повідомляє Радіо Свобода.

21 вересня колегія суддів у складі Андрія Дриги, Василя Полосенка та Віктора Габрієля скасувала рішення суду першої інстанції про закриття кримінального провадження в частині обвинувачення Кирила Б. Броварський суд закрив його раніше на підставі клопотання захисту обвинуваченого – що начебто були порушені терміни продовження досудового розслідування.

“Нами, як представниками потерпілої сторони, і прокуратурою була заявлені дві апеляційні скарги, і суд дослухався до наших аргументів. Ми вважали, що таким рішенням Броварський суд порушив право потерпілого на встановлення винної особи, а отже і на отримання компенсації матеріальної і моральної шкоди. Закривши справу на цій стадії, суд першої інстанції фактично не провів всебічного, об’єктивного та повного з’ясування обставин справи. Сьогодні Апеляційний суд визнав наші аргументи обґрунтованими”, – пояснила Оксана Максименюк, керівниця юридичного напряму Інституту розвитку регіональної преси, яка представляє журналістів у цій справі.

Повний текст рішення Апеляційного суду буде опублікований пізніше.

“Тепер справа з апеляції повернеться в суд першої інстанції. Тобто Броварський суд почне новий розгляд справи з новим суддею. Сподіваємося, що в цьому разі суд підійде до розгляду справи не так формально”, – додала Максименюк.

Раніше адвокати Кирила Б. заявляли, що слідство, на їхню думку, не дотрималося строків продовження досудового розслідування в справі. Так, захист наголошував, що підозра Б. була складена 26 серпня, а отже термін досудового розслідування сплив 26 жовтня 2020 року. Прокуратура ж склала постанову про продовження термінів розслідування 27 жовтня 2020 року, чим, на думку адвокатів, порушила чинне законодавство.

Водночас прокурори зазначали, що терміни досудового розслідування рахуються з моменту вручення підозри, і оскільки підозру Кирилу Б. вручили 27 серпня, то вказаного адвокатами порушення не було. Крім того, прокуратура вважає, що в захисту було досить часу під час проведення досудового розслідування та ознайомлення з матеріалами справи, щоб висловити свою позицію, а не подавати клопотання про закриття через порушення строків досудового розслідування вже на етапі судових засідань.

Також Оксана Максименюк наголошувала, що наразі до суду передали матеріали справи, які стосуються лише одного з виконавців підпалу, ще двоє підозрюваних перебувають у розшуку, а організатора та замовника досі не встановлено.

Як повідомляв ІМІ, 11 червня 2021 року Броварський міськрайонний суд Київської області закрив справу обвинуваченого в підпалі автівки водія програми журналістських розслідувань “Схеми” Бориса Мазура.

27 квітня 2021 року Офіс генерального прокурора повідомив, що Броварська окружна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно мешканця Києва, якого підозрюють у підпалі автомобіля знімальної групи програми “Схеми”, що належав водієві програми Борису Мазуру. 

17 серпня 2020 року в Броварах (Київська область) невідомі підпалили автомобіль програми журналістських розслідувань “Схеми”. 

Поліція Київщини розпочала кримінальне провадження за фактом пожежі автомобіля. Подію кваліфіковано як умисне знищення майна.

Правоохоронці оголосили в розшук двох чоловіків, яких підозрюють в організації підпалу автомобіля журналістських розслідувань “Схеми”. 

26 серпня поліція затримала підозрюваного в підпалі авто журналістів. За його словами, двох із чотирьох підозрюваних у підпалі редакційного автомобіля оголошено в розшук. 

27 серпня Броварська місцева прокуратура оголосила 23-річному чоловіку підозру в підпалі авто.

28 серпня Броварський міськрайонний суд арештував підозрюваного в причетності до підпалу автомобіля програми журналістських розслідувань “Схеми” на 60 діб з можливістю внести заставу в розмірі 175 650 грн.

Liked the article?
Help us be even more cool!