ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд закрив справу щодо обвинуваченого в підпалі авто "Схем"

14.06.2021, 15:30
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

Броварський міськрайонний суд Київської області закрив справу Кирила Баріхашвілі, обвинуваченого в підпалі автівки водія програми журналістських розслідувань “Схеми” Бориса Мазура.

Таке рішення суддя Тетяна Василенко ухвалила 11 червня, задовольнивши клопотання захисту Кирила Баріхашвілі про закриття кримінального провадження через порушення термінів продовження досудового розслідування, повідомляє Радіо Свобода.

Прокуратура з цим не погоджується і планує оскаржити рішення в апеляційній інстанції.

Адвокати обвинуваченого під час судового засідання заявили, що слідство не дотримало строків продовження досудового розслідування в справі. Так, захист наголосив, що підозра Баріхашвілі була складена 26 серпня, а отже термін досудового розслідування сплив 26 жовтня 2020 року. Прокуратура ж склала постанову про продовження термінів розслідування 27 жовтня 2020 року, чим, на думку адвокатів, порушила чинне законодавство.

“Кримінальне провадження закривається після того, як закінчується термін досудового розслідування. Я вважаю, що воно підлягає закриттю. […] Особливу увагу хочу звернути на те, що строк досудового розслідування, який закінчився, поновленню не підлягає”, – зазначив у суді адвокат обвинуваченого Юрій Сабарін.

Водночас присутні прокурори зазначили, що терміни досудового розслідування рахуються з моменту вручення підозри і оскільки підозру Кирилу Баріхашвілі вручили 27 серпня, то вказаного адвокатами порушення не було. Крім того, прокуратура вважає, що в захисту було досить часу в період проведення розслідування та ознайомлення з матеріалами справи, щоб висловити свою позицію, а не подавати клопотання про закриття через порушення строків досудового розслідування вже на етапі судових засідань.

Після отримання повного тексту ухвали суду прокурори окружної прокуратури збираються подати апеляційну скаргу.

Керівниця юридичного напряму Інституту розвитку регіональної преси Оксана Максименюк, яка представляє журналістів у цій справі, підтримала позицію обвинувачення.

“Ухвалюючи рішення про закриття провадження, суд підійшов до розгляду питання виключно формально і таким чином зняв із себе відповідальність у частині розгляду справи по суті. Суд вирішив піти найлегшим шляхом і закрити провадження в справі, використавши формальну підставу, яка до того ж не є однозначною, оскільки існують різночитання саме цього пункту Кримінально-процесуального кодексу. Суд не виконав свою основну функцію і не провів судове розслідування в частині притягнення до відповідальності”, – зазначила адвокатка.

Наразі захист водія “Схем” Бориса Мазура також планує звернутися до апеляційної інстанції. “Ми будемо оскаржувати вказану ухвалу в апеляційній інстанції та сподіваємося, що апеляція підійде до розгляду питання без формальних підстав. Ми сподіваємося, що суд винесе справедливе і законне рішення”, – сказала Оксана Максименюк.

Також адвокатка нагадала, що наразі до суду передали матеріали справи, які стосуються лише одного з виконавців підпалу.

“Організатор та замовник досі не встановлені. Встановили лише трьох фактичних виконавців, двоє з них досі в розшуку, затримали лише одного з них – Кирила Баріхашвілі, і до цього часу він не дав свідчень, які б дали можливість встановити замовників. За нашою інформацією, у слідства і досі немає версій та думок, хто міг бути замовником або хоча б організатором підпалу. Тому хоча розслідування щодо одного виконавця завершено і передано до суду, але за 10 місяців слідству не вдалося поки повністю розкрити цей злочин”, – зазначила Оксана Максименюк.

Як повідомляв ІМІ, 27 квітня Офіс генерального прокурора повідомив, що Броварська окружна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно мешканця Києва, якого підозрюють у підпалі автомобіля знімальної групи програми “Схеми”, що належав водієві програми Борису Мазуру. 

17 серпня 2020 року в Броварах (Київська область) невідомі підпалили автомобіль програми журналістських розслідувань “Схеми”. 

Поліція Київщини розпочала кримінальне провадження за фактом пожежі автомобіля. Подію кваліфіковано як умисне знищення майна.

Правоохоронці оголосили в розшук двох чоловіків, яких підозрюють в організації підпалу автомобіля журналістських розслідувань “Схеми”. 

26 серпня поліція затримала підозрюваного в підпалі авто журналістів. За його словами, двох із чотирьох підозрюваних у підпалі редакційного автомобіля оголошено в розшук. 

27 серпня Броварська місцева прокуратура оголосила 23-річному чоловіку підозру в підпалі авто.

28 серпня Броварський міськрайонний суд арештував підозрюваного в причетності до підпалу автомобіля програми журналістських розслідувань “Схеми” на 60 діб з можливістю внести заставу в розмірі 175 650 грн.

Liked the article?
Help us be even more cool!