ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Апеляційний суд підтримав Портнова в справі Седлецької

Фото – Радіо Свобода

Київський апеляційний суд відмовив у задоволенні скарги керівниці київського бюро Радіо Свобода та проєкту “Схеми” Наталії Седлецької в справі про захист честі, гідності й репутації екснардепа та ексзаступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова і залишив чинним рішення Печерського райсуду на його користь. 

Рішення про це 25 вересня оголосила трійка суддів – Анатолій Стрижеус, Любов Поливач та Олена Шкоріна, повідомляє Радіо Свобода.

Портнов позивався проти Седлецької й низки інших медіа восени 2020 року через її Facebook-пост від 17 серпня 2020 року – у день підпалу автомобіля редакції “Схем”. У дописі Седлецька згадала про негативне ставлення Портнова до редакції, зокрема про те, що він оприлюднив особисті дані водія з адресою його проживання та номерними знаками зрештою спаленого автомобіля, а напередодні підпалу публічно погрожував “учбово-виховними заходами” редакції розслідувачів.

Повний текст судового рішення з аргументацією ще не оприлюднено.

Після оприлюднення захист Наталії Седлецької подаватиме касацію на рішення Київського апеляційного суду на користь Андрія Портнова до Верховного Суду.

Медіаюристка Людмила Панкратова зазначає, що масові позови Портнова спрямовані на те, щоб журналісти не писали або менше писали про Портнова і його вплив.

“Такі позови серйозно загрожують свободі слова, оскільки спричиняють “охолоджувальний ефект” на журналістів і медіа. Видається, що це є особливо небезпечним в умовах війни, тому що журналісти розслідують як корупційні правопорушення, так і воєнні злочини, а громадяни мають право отримувати таку інформацію. Замовчування інформації про таких публічних осіб, як Портнов, позбавляє суспільство цієї інформації. Такі сигнали від влади не можна ігнорувати – необхідно повідомляти про небезпеку для журналістів і свободи слова”, – сказала вона.

Нагадаємо, у квітні 2023 року Печерський райсуд Києва задовольнив позов Портнова і зобов’язав Наталію Седлецьку спростувати інформацію, поширену в пості, опублікувавши рішення суду на своїй Facebook-сторінці. Те саме, згідно з рішенням суду, мали зробити видання Громадське, NV, 5 канал і Прямий, які передрукували пост журналістки.

Захист Седлецької не погодився з рішенням Печерського суду і подав апеляційну скаргу. Це рішення набере сили після публікації повного тексту Київським апеляційним судом, але Касаційний суд може скасувати його в майбутньому.

Передісторія

1 листопада 2019 року Андрій Портнов оприлюднив персональні дані водія знімальної групи програми “Схеми”, яка готувала розслідування щодо впливу та зв’язків колишнього посадовця з новою українською владою. Редакція розцінила це як прямий тиск на команду "Схем".

2 листопада 2019 року Андрій Портнов пригрозив “Схемам” опублікувати дані всієї редакції та оприлюднив ще три номери автівок, які, за його словами, пов'язані з журналістами.

13 та 14 квітня 2020 року двоє водіїв “Схем”, Сергій Іщенко та Борис Мазур, подали до Печерського районного суду Києва проти Андрія Портнова позови про захист права на приватність, зобов'язання вилучити персональні дані особи та відшкодування морального збитку. 

Проте Печерський райсуд відмовив Борису Мазуру та Сергію Іщенку. Захист Мазура подав апеляцію, але 14 грудня 2020 року Апеляційний суд міста Києва йому відмовив.

15 січня 2021 року захист Бориса Мазура, не погоджуючись із рішеннями перших двох інстанцій, звернувся з касаційною скаргою до Верховного Суду. Проте Верховний Суд у 2022 році частково задовольнив касаційну скаргу Бориса Мазура – скасував рішення Печерського і Київського апеляційного судів і скерував справу на новий розгляд до суду першої інстанції. 

У 2021 році міністерство фінансів США запровадило санкції щодо Андрія Портнова.

Liked the article?
Help us be even more cool!