ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Верховний Суд став на бік водія "Схем" у справі проти Портнова

27.07.2022, 13:36
Фото – radiosvoboda.org
Фото – radiosvoboda.org

Верховний Суд частково задовольнив касаційну скаргу водія “Схем” Бориса Мазура в справі щодо оприлюднення його персональних даних колишнім народним депутатом і ексзаступником голови Адміністрації президента Андрієм Портновим, повідомляє Радіо Свобода.

Суд касаційної інстанції скасував рішення Печерського і Київського апеляційного судів, які були на користь Портнова, і скерував справу на новий розгляд до суду першої інстанції. Це рішення Верховного Суду набрало законної сили 22 червня, але тільки зараз з’явилось у судовому реєстрі.

Захист подавав касаційну скаргу на рішення Печерського районного суду Києва, який у серпні 2020 року відмовив члену команди “Схем” у задоволенні позову про захист права на приватність і відхилив прохання зобов’язати Андрія Портнова видалити зі свого публічного телеграм-каналу персональні дані Бориса Мазура та постановив відшкодувати 52 тисячі гривень Портнову його витрат на юридичне обслуговування.

У грудні 2020 року Київський апеляційний суд закріпив це рішення, теж ставши на бік Андрія Портнова.

Натомість Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду ці рішення двох попередніх інстанцій скасував, аргументуючи тим, що вони мали б встановлювати факт порушення права члена команди “Схем” через незаконне поширення Портновим його персональних даних.

Як пояснила адвокатка “Схем” та керівниця юридичного напряму Інституту розвитку регіональної преси Оксана Максименюк, і Печерський, і Київський апеляційний суди покладали в основу своїх рішень пояснення Портнова про начебто “незаконне стеження”, хоча він таких доказів суду не надав.

“Скасувавши попередні рішення та передавши справу на новий розгляд до Печерського суду, Касаційний суд наголосив, що надалі, ухвалюючи рішення, суд має встановити факт поширення персональних даних, а також те, що доступ до цих даних обмежений і що має бути згода позивача на публічне поширення цих даних. Якщо такої згоди не було (як у нашому випадку), тоді саме відповідач, тобто Портнов, має довести в суді підстави для поширення такої інформації. А суд – встановити доцільність та її обсяг з урахуванням розкриття особи позивача. Саме на всіх цих обставинах і фактах ми наголошували під час розгляду справ у попередніх інстанціях, і лише Касаційний суд взяв до уваги всі передбачені законом аргументи щодо незаконності розголошення персональної інформації водія програми “Схеми”, – зазначила Оксана Максименюк.

Як повідомляв ІМІ, 31 жовтня 2019 року ексзаступник очільника Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов оприлюднив персональні дані водія “Схем”, які готувала розслідування щодо впливу та зв’язків колишнього посадовця з новою українською владою. Редакція розцінила це як прямий тиск на команду "Схем".

2 листопада 2019 року Андрій Портнов пригрозив усій редакції “Схем” публікацією “їхньої детальної особистої та персональної інформації”, а також “аналізом приватного життя і ненав'язливим супроводом у темний час доби” та оприлюднив три номери автівок, які, за його словами, пов'язані з журналістами.

13 та 14 квітня 2020 року двоє працівників Радіо Свобода Сергій Іщенко та Борис Мазур подали до Печерського районного суду Києва проти Портнова позови про захист права на приватність, зобов'язання вилучити персональні дані особи та відшкодування морального збитку.

31 серпня 2020 року суддя Печерського районного суду Києва Світлана Волкова відмовила водієві програми “Схеми” Борису Мазуру в задоволенні позову про захист права на приватність та прохання зобов’язати ексзаступника голови Адміністрації президента Андрія Портнова вилучити з публічного простору його персональні дані. 

Захист Мазура подав на рішення суду апеляційну скаргу.

14 грудня 2020 року Апеляційний суд міста Києва відмовив у задоволенні скарги водія “Схем” Бориса Мазура на рішення Печерського районного суду.

15 січня 2021 року захист Бориса Мазура, не погоджуючись із рішеннями перших двох інстанцій, звернувся з касаційною скаргою до Верховного Суду.

Liked the article?
Help us be even more cool!