ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

США запровадили санкції щодо Портнова та його фонду

09.12.2021, 17:32
Фото – УНІАН
Фото – УНІАН

Міністерство фінансів США запровадило 9 грудня санкції щодо колишнього першого заступника голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова та його фонду на підставі Глобального акта Магнітського.

Оновлений список санкцій оприлюднено на офіційній сторінці Офісу контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США, повідомляє Укрінформ та Громадське.

В офіційному поясненні Мінфіну США зазначається, що Портнов у 2019 році “культивував широкі зв’язки із судовим і правоохоронним апаратом України за допомогою хабарництва”. При цьому наголошується, що Портнов “був обгрунтовано звинувачений” у використанні впливу на судові рішення в Україні, намагався отримати контроль над системою правосуддя, домагався призначення лояльних йому осіб на вищі судові посади, а також здійснював підкупи судових рішень. 

“У середині 2019 року Портнов вступив у змову з високопоставленим українським урядовцем, щоби сформувати вищі юридичні інституції країни на користь його інтересів, а також впливати на Конституційний Суд України. Крім того, Портнов був причетний до спроби вплинути на Генерального прокурора України”, - зауважили в Мінфіні США.

Санкційний список, оприлюднений 9 грудня, включає обмеження проти восьми осіб і такої ж кількості організацій з Анголи, Ліберії, Гватемали, Ель-Сальвадору, Південного Судану, України, спеціального адміністративного району Макау, Маршаллових островів.

Глобальний акт Магнітського діє на підставі закону США, який переслідує представників урядів, політиків та інших осіб, причетних до суттєвих корупційних дій, а також грубих порушень прав та свобод людини по всьому світу.

Нагадаємо, Андрій Портнов обіймав посаду радника першого заступника голови Адміністрації президента Віктора Януковича у 2011–2014 роках. У 2014 році Портнов виїхав з України, певний час жив у Росії, а потім переїхав до Відня. А 19 травня 2019 року повернувся до України після п’ятирічної відсутності.

6 березня 2014 року ЄС запровадив санкції щодо 18 громадян України, підозрюваних у незаконному привласненні державних коштів і причетності до порушень прав людини. Серед них був і Портнов. Пізніше, в березні 2015 року, Європейський Союз продовжив санкції, але Портнова зі списку вилучив.

Liked the article?
Help us be even more cool!