ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У серпні ІМІ зафіксував в Україні 21 випадок порушень свободи слова (оновлено)

06.09.2021, 12:29
Олександра Кужельного б'ють по голові ногами. Фото: "Букви"
Олександра Кужельного б'ють по голові ногами. Фото: "Букви"

У серпні експерти ІМІ зафіксували в Україні 21 випадок порушень свободи слова. З них 14 стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова” *.

Найбільше порушень зафіксовано в категоріях “перешкоджання” (вісім) та “побиття” (п'ять).

Цього місяця п'ятеро журналістів отримали тілесні ушкодження під час виконання своєї професійної діяльності. Три випадки побиття медійників стались у Києві під час акцій протесту під Офісом президента та на алеї Героїв Небесної сотні. У двох випадках на журналіста “Букв” Олександра Кужельного та оператора ТСН Антона Філіппа напали активісти, в одному (постраждалий журналіст “Апострофа” Роман Пєтушков) – поліцейські. 

Крім того, в Одесі нападу зазнав кореспондент видання “Зелений лист” Юрій Дяченко, якого по голові вдарила залізним предметом невідома жінка під час знімання на одному з пляжів. На Буковині орендар земельної ділянки завдав тілесних ушкоджень журналісту інформаційного агентства.

Серед перешкоджань зафіксовано недопуски журналістів Watchers на судові засідання Печерського та Дарницького райсудів Києва. Судові охоронці аргументували відмову пізнім часом, новими обмеженнями через високий рівень захворюваності на ковід, а також питали про клопотання. В Одесі журналістів Оdesa.live виштовхали з ресторану під час його інспекції. У Житомирі охоронець депутатського будинку накинувся з кулаками та погрозами на журналіста проєкту “Антирейтинг” Олександра Крижанівського. Прокуратура відкрила кримінальне провадження через погрозу насильством журналістам (ч. 1 ст. 345-1 КК України).

“Прямому” відмовили в акредитації на заходи за участю Президента України Володимира Зеленського та Федеральної канцлерки ФРН Ангели Меркель у Києві, а на Черкащині в журналістки на сесії міської ради поцупили диктофон.

Також зафіксовано два випадки економічного тиску та по одному випадку погроз і обмеження доступу до інформації.

Порушення сталися у восьми регіонах. Лідер – Київ (12), Одеса та Черкаси – по два, і по одному випадку на Житомирщині, Рівненщині, Буковині, у Запоріжжі та Закарпатті.

Утисків своїх прав у серпні зазнали сім журналістів та п'ять журналісток.

Отже, з початку року ІМІ зафіксував загалом 138 випадків порушень свободи слова, 71 випадок перешкоджання, 18 побиттів, 13 обмежень доступу та 12 погроз.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці "Барометр свободи слова".

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за такими категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний і політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту заносяться лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews Network у партнерстві з міжнародною організацією Freedom House. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Liked the article?
Help us be even more cool!