ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві невідомі побили кореспондента “Букв”, вимагаючи видалити фото з акції

14.08.2021, 18:09
Олександр Кужельний. Фото: Громадське
Олександр Кужельний. Фото: Громадське

У суботу, 14 серпня, у центрі Києва невідомі побили фотокореспондента видання “Букви” Олександра Кужельного. Про це повідомили "Букви" та колеги журналіста.

Це трапилося після акції протесту під Офісом президента, яку висвітлював Олександр. 

Під час акції, за словами Олександра Кужельного, невідомий у балаклаві підійшов до нього, спитав, що він тут робить, та в імперативній формі переконував піти.

Після цього інциденту кореспондент вирішив поводитися обережніше і швидко залишити місце після того, як акція завершиться. Однак після завершення акції його наздогнала група людей, вони почали агресивно вимагати видалити фото і напали на кореспондента.

“Я не встиг пройти і метрів сто, мене покликали. Я повернувся, якийсь хлопець наздогнав мене. Він спитав, що я фотографував, щоб я видалив ці фотографії. Тоді підійшли інші хлопці, вони оточили мене. Я намагався відійти, вони за мною. Вимагали, аби я дістав телефон і видалив фотографії. Я сказав, що я журналіст, прийшов, аби вести зйомку. Спитали, з якого видання, я показав “корочку”. Але вони не відчепилися, почали казати, що я “лівак”. Я запропонував їм підійти до Андрія Білецького (лідер “Нацкорпусу”, який був серед організаторів акції — ред.), він підтвердить, що я журналіст. Вони не були згодні нікуди йти. Один почав мене бити по нозі, інший кудись в голову, і я впав”, — розповів Олександр.

На фото Олександра Кужельного б'ють ногами по голові. Фото "Букв"

Після інциденту в нього численні синці та подряпини.

Кужельний також зазначив, що один з нападників перед тим, як застосувати проти нього силу, згадував про напад, який стався 21 липня під судом, де відбувалося засідання у справі анархіста Олексія Боленкова, та нападника — російського неонациста Михайла Шаланкевича на прізвисько “Ганс”.

“Коли це все починалося, підтягувалися ще хлопці, і один з них вигукнув: “А, це той, котрому Ганс дав п****!”. На фото видно, що ця ж людина б’є мене ногою по голові”, — розповів Олександр 

Напад, за його словами, завершився після того, як до місця почали підходити інші журналісти, що були присутніми на акції.

Фотокореспондент написав заяву в поліцію про вчинення злочину, на місце викликали “швидку” для фіксації тілесних ушкоджень. Свій стан Олександр Кужельний оцінює як задовільний.

Після акції до Кужельного підійшов Андрій Білецький. Він засудив напад та пообіцяв допомогти ідентифікувати причетних до нього.

Учасники акції під ОП вимагали, щоб влада “публічно відмовилася від домовленостей, які зраджують національні інтереси нашої держави”. Активісти принесли із собою шини й димові шашки. Поліціянти запропонували протестувальникам пройти поверхневий огляд особистих речей, однак ті відмовилися й почали жбурляти шинами у силовиків. Розпочалися сутички. За інформацією поліції Києва, під час акції постраждали 7 поліціянтів, військовослужбовець Нацгвардії та кілька громадян.

Організатором події в соцмережі виступила сторінка “Патріоти України”, яка напередодні опублікувала заяву ветеранських рухів України проти репресій щодо українських націоналістів, ветеранів та патріотів. Серед підписантів заяви — “Національний корпус”, ВО “Свобода”, “Консервативний рух Традиція і Порядок”, “Державницька ініціатива Яроша”, “Конгрес Українських Націоналістів”, “Добровольчий Рух ОУН”, “Націоналістичний рух Карпатська Січ”, “Автомайдан” та багато інших.

Як повідомляв ІМІ, 21 липня представники праворадикальних організацій напали на журналіста видання “Букви” Олександра Кужельного під судом, де відбувалося засідання щодо депортації білоруського активіста Олексія Боленкова. Представники праворадикальних груп почали вимагати, щоб кореспондент “Букв” пішов з-під суду. Вони вигукували лайливі вигуки й напали на нього. “Букви” повідомляли, що нападники – керівник праворадикальної організації “Національний спротив” Олексій Свинаренко (в мережі відомий під псевдонімом Сталкер) та Михайло Шаланкевич.

Liked the article?
Help us be even more cool!