ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістів Watchers не пустили на засідання до Печерського райсуду

09.08.2021, 17:30
Фото - zib.com.ua
Фото - zib.com.ua

Судова охорона Печерського районного суду міста Києва не пустила вночі 7 серпня журналістку, керівницю медійного проєкту Watchers Ольгу Худецьку та фотографа проєкту Германа Крігера на відкрите засідання у справі про викрадення у 2014 році активістів Юрія Вербицького та Ігоря Луценка.

Про це ІМІ повідомила Ольга Худецька.

За її словами, відмову аргументували пізнім часом доби, тим, що суд не працює в цей час, малою залою засідань та розпорядженням керівника апарату суду. Також у журналістів запитували, чи писали вони клопотання про присутність на судовому засіданні.

“Практика вимог непередбачених законодавством якихось “клопотань” про участь у відкритому судовому засіданні, прийнята у цьому та деяких інших судах, є ганебною та йде врозріз з законодавством. Не менш ганебним є те, що за непрозорими і невідомими критеріями після подання клопотання судді приймають усні рішення про те, зайдуть чи ні журналісти, а також - хто конкретно з бажаючих зайде, а кому відмовлять. Така ситуація унеможливлює повноцінну гласність та громадський контроль за судочинством”, - зазначила Ольга Худецька.

До поліції, уточнила журналістка, вони не зверталися, “оскільки за кілька хвилин після недопуску, поки ми приймали рішення про подальші кроки, у засіданні оголосили перерву до ранку”.

Як повідомляв ІМІ, 22 червня судова охорона Святошинського районного суду Києва відмовилася пускати всередину журналістку проєкту Watchers Аліна Кондратенко. Журналістка опублікувала розпорядження суду “Про впровадження протиепідемічних заходів”, який обмежує доступ журналістів. Розпорядження датоване 2 квітня 2021 року, у ньому йдеться, що з 5 квітня і до скасування карантину запроваджується особливий режим роботи суду, відповідно до якого обмежується допуск до судових засідань осіб, які не є його учасниками.

6 липня Печерський районний суд Києва обмежив доступ журналістів до засідань, видавши наказ про те, що для цього потрібне погодження судді за попереднім зверненням. 

16 червня 2021 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову № 611, яка вносить зміни до карантинних обмежень. Постанова скасовує обмеження на кількість осіб у приміщенні.

Із січня по квітень 2021 року експерти ІМІ зафіксували в Україні дев'ять випадків порушень прав журналістів з боку представників судової гілки влади.

Liked the article?
Help us be even more cool!