ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістку Watchers не пускали до Дарницького суду через запроваджені нові обмеження

11.08.2021, 16:25
Фото - kyiv.gp.gov.ua
Фото - kyiv.gp.gov.ua

Судова охорона Дарницького районного суду міста Києва не пускала журналістку проєкту Watchers Аліна Кондратенко на засідання.  

Про це журналістка повідомила ІМІ.

Охоронці аргументували відмову новими обмеженнями через високий рівень захворюваності на ковід. Зокрема, суд видав 9 серпня нове розпорядження щодо організації роботи в умовах пандемії коронавірусу.

Журналістка опублікувала фото розпорядження. Згідно з ним, обмеження вводяться з 10 по 24 серпня “у зв'язку з виявленим та підтвердженим діагнозом захворювання на COVID-19 у значної кількості працівників апарату суду та недопущення подальшого розповсюдження захворювання”.

Співробітників судової охорони зобов'язали обмежити до доступ до приміщень суду та допуск в судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань, а також осіб з явними симптомами COVID-19, застуди, гострих респіраторних захворювань незалежно від їхнього процесуального статусу.

Допускаються особи в суд лише у масках та після температурного скринінгу. Судді суду пов'язані проводити засідання суду лише за участю учасників справи.

Згодом охоронці таки пропустили Аліну на судове засідання.

“Я показала судовим охоронцям розпорядження Ради суддів від 30 жовтня, в якому прямо вказано: гласність і відкритість судових процесів є пріоритетом навіть в карантинних реаліях. Судова охорона пішла до секретаря судді Скуби, аби запитати, чи можна журналістам бути на засіданні. Ймовірно, суддя дозволив. І пустили”, - розповіла журналістка.

Суд розглядав на засіданні справу за звинуваченням І.Кромського (на прізвисько "Топаз") у незаконному позбавленні волі людини в часи Революції Гідності.

Фото - Аліни Кондратенко

Як повідомляв ІМІ, 7 серпня судова охорона Печерського районного суду міста Києва не пустила журналістку, керівницю медійного проєкту Watchers Ольгу Худецьку та фотографа проєкту Германа Крігера на відкрите засідання у справі про викрадення у 2014 році активістів Юрія Вербицького та Ігоря Луценка.

22 червня судова охорона Святошинського районного суду Києва відмовилася пускати всередину журналістку проєкту Watchers Аліна Кондратенко. Журналістка опублікувала розпорядження суду “Про впровадження протиепідемічних заходів”, який обмежує доступ журналістів. Розпорядження датоване 2 квітня 2021 року, у ньому йдеться, що з 5 квітня і до скасування карантину запроваджується особливий режим роботи суду, відповідно до якого обмежується допуск до судових засідань осіб, які не є його учасниками.

6 липня Печерський районний суд Києва обмежив доступ журналістів до засідань, видавши наказ про те, що для цього потрібне погодження судді за попереднім зверненням. 

16 червня 2021 року Кабінет Міністрів ухвалив постанову № 611, яка вносить зміни до карантинних обмежень. Постанова скасовує обмеження на кількість осіб у приміщенні.

Із січня по квітень 2021 року експерти ІМІ зафіксували в Україні дев'ять випадків порушень прав журналістів з боку представників судової гілки влади.

Liked the article?
Help us be even more cool!